Ποδοσφαιρο

Τα στοιχήματα-προκλήσεις για τον Κετσπάγια

Ασφαλώς και αποτέλεσε σοβαρή παράμετρο για την πρόσληψη Τιμούρ Κετσπάγια το τι κατάφερε να παρουσιάσει στην έως τώρα προπονητική του καριέρα.

Το «ζουμί» από εδώ και πέρα, είναι τι θα καταφέρει να πετύχει ο Γεωργιανός προπονητής στη νέα πρόκληση που ανοίχθηκε, μετά το πέρασμά του από την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο βαθμός δυσκολίας για έναν από τους σπουδαιότερους ξένους που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα, είναι μεγάλος. Και στην εξίσωση του όλου εγχειρήματος μπαίνουν πάρα πολλά. Όπως είναι το «βάρος» που κουβαλά ο σύλλογος και οι πολύ υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν.

Το «Goal», λοιπόν, έβαλε σε μια σειρά τα στοιχήματα-προκλήσεις που αναδύονται για τον Κετσπάγια, αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή πτυχή και φτάνοντας έως το κοινό στην εξέδρα. Ο Γεωργιανός καλείται να βρει τη χρυσή συνταγή ώστε να στεριώσει στο σύλλογο.

Κάτι που παρεμπιπτόντως δεν πέτυχε κανένας συνάδελφός του από τη μέρα που αποχώρησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τα πάντα στο ποδόσφαιρο κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ο Τιμούρ έχει ασφαλώς μια σειρά από ζητούμενα στο δρόμο του τα οποία παρουσιάζονται στα δέκα σημεία που ακολουθούν.

1.Η ευρωπαϊκή πτυχή

Η διοίκηση έκρινε πως ο Κετσπάγια μπορεί να «χτίσει» έναν ποιοτικότερο και πιο ελκυστικό ΑΠΟΕΛ. Ο Γεωργιανός έχει μάθει στις μάχες και τα δίνει όλα ώστε να τις κερδίζει. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος με βάση το βιογραφικό του έχει τα απαιτούμενα εφόδια για να δώσει το κάτι παραπάνω. Δεν ήλθε για να κερδίσει απλά και μόνο ό,τι οι προκάτοχοί του τα τελευταία χρόνια (νταμπλ). Ήλθε για να κάνει η ομάδα και το κάτι παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και στην Ευρώπη. Και κρίνοντας σε πρώτη φάση την κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, ο στόχος της πρόκρισης μόνο ανέφικτος δεν είναι.

2. Το αυξημένο κίνητρο

Ξέρει ότι έχει στα χέρια του ένα ρόστερ με ενθουσιασμό, με ταλέντο, αλλά για να βρει τη σωστή χημεία θα πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Επειδή, όμως, μιλάμε για έναν κόουτς μαχητή, στον ΑΠΟΕΛ λένε πως το αυξημένο προσωπικό του κίνητρο ενδεχομένως θα βρει ωφελημένο τον σύλλογο. Με άλλα λόγια, κρίνουν πως μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τα φετινά στοιχήματα που έβαλε η διοίκηση και να «χτίσει» κάτι καλύτερο ακόμα στην επόμενη σεζόν.

3. Διαχείριση του ρόστερ

Η κατάλληλη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού είναι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» που αναδύονται για τον Γεωργιανό προπονητή. Τουλάχιστον έως το πρώτο μισό της σεζόν, η ομάδα θα δίνει «εξετάσεις» τόσο στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ όσο και στο πρωτάθλημα, με τις πρώτες να έχουν ασφαλώς έναν πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας και μεγαλύτερη «λάμψη». Ιδιαίτερα τα δύο πρώτα παιχνίδια απέναντι σε Σάλκε (στο ΓΣΠ) και Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) που θα επενδύσει η ομάδα ώστε να θέσει τις βάσεις για κάτι πολύ καλό στη συνέχεια.

4. Το διπλό πλάνο

Ως συνέχεια του προηγούμενου, εξυπακούεται πως ο Κετσπάγια καλείται να δουλέψει ταυτόχρονα σε δύο πλάνα. Αν είναι δυνατόν, ένα σε κάθε διοργάνωση ώστε το σύνολο να διατηρηθεί στην καλύτερη (δυνατή) κατάσταση και όχι να «πνιγεί» στις απανωτές υποχρεώσεις και στους όποιους τραυματισμούς προκύψουν (ήδη το καμπανάκι ήχησε). Είναι σημαντικό να καταφέρει να διατηρήσει σε εγρήγορση όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες προκειμένου όταν χρειαστεί η συμβολή τους να δώσουν τις δέουσες λύσεις. Οι απαιτήσεις της γαλαζοκίτρινης εξέδρας είναι σε κάθε ματς μεγάλες, κάτι που βεβαίως γνωρίζει ο Τιμούρ.

5. Όπως με Μήτρογλου

Όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό Πειραιώς, εμπιστεύτηκε απόλυτα τον Κώστα Μήτρογλου που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Παρόλο που τον έβριζε η μισή Ελλάδα, αυτός δεν έκανε βήμα πίσω και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Πόνταρε και στην καθιέρωση του άγνωστου μέχρι τότε Κυριάκου Παπαδόπουλου και επίσης δικαιώθηκε. Υπάρχουν και στον ΑΠΟΕΛ αρκετοί παίκτες που έχουν το υπόβαθρο να προχωρήσουν. Όπως είναι ο Σωτηρίου που ψάχνει για μια φουλ σεζόν. Στο τελευταίο ματς, πάντως, εμπιστεύτηκε και τον Αρτυματά στο αρχικό σχήμα (δεξιός μπακ). Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι, οι οποίοι με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να δώσουν λύσεις.

6. Επιρροή στους παίκτες

Επί θητείας του Πρόδρομου Πετρίδη, αρκετές φορές ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ βρέθηκε και στα αποδυτήρια σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των παικτών και να τους δώσει το σύνθημα για την αντεπίθεση. Και για να το κάνει αυτό, προφανώς θα έκρινε πως οι προκάτοχοι του Κετσπάγια δεν είχαν και τόση μεγάλη επιρροή στους παίκτες. Ο Γεωργιανός τεχνικός έδειξε ότι έχει το χάρισμα να κερδίζει τους παίκτες με την προσωπικότητά του. Κάτι που έκανε για παράδειγμα στην Ανόρθωση με τους Σάβιο και Κινκλάντζε. Είναι ένα σημαντικό «κομμάτι», στο οποίο ο Τιμούρ καλείται να βάλει τη δική του σφραγίδα και στον Θρύλο.

7. Ψυχολογικός τομέας

Ως προέκταση του προηγούμενου, δεν πέρασε απαρατήρητη η ενέργειά του μετά το τέλος του αγώνα με την Πάφος FC. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και αγκάλιασε όλους τους παίκτες, κάνοντας αρχή από τον αρχηγό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, θέλοντας να τους δείξει πως πιστεύει πάρα πολύ σε αυτούς. Ο ψυχολογικός τομέας έχει βαρύνουσα σημασία στο κομμάτι της γενικότερης δουλειάς του (όπως και η πειθαρχία). Αφενός θέλει να επαναφέρει στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση τους πλείστους παίκτες και αφετέρου να τους κάνει να παίζουν πρωτίστως για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο.

8. Αμυντικός μηχανισμός

Σημαντικό θεωρείται το «δέσιμο» της μεσοαμυντικής γραμμής, τομέας πάνω στον οποίο εργάζεται ο Τιμούρ. Και στο τελευταίο παιχνίδι με την Πάφος FC παρατηρήθηκε μια δυσλειτουργία, με την αντίπαλο να βρίσκει καλές ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα από τα δύο τέρματα. Σημείο όπου στάθηκαν στον ΑΠΟΕΛ, εξάλλου, στις δηλώσεις μετά το ματς, κάτι που δεικνύει ασφαλώς και τον βαθμό που απασχολεί γενικότερα τον σύλλογο. Ιδιαίτερα οι αναμετρήσεις στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι πολύ απαιτητικές και τα λάθη (κυρίως τα αβίαστα) επιβάλλεται να περιοριστούν.

9. Στόπερ και Μοράις

Και κάτι επιπρόσθετο σχετικά με την άμυνα: Την ώρα που ο Κετσπάγια δουλεύει ώστε να «βρεθούν» γρήγορα και να αποκτήσουν τους απαραίτητους αυτοματισμούς και την αναγκαία συνεννόηση οι παίκτες, το μυαλό του γυροφέρνει ο ρόλος του Μοράις. Ήδη, ο Πορτογάλος μέσος κλήθηκε σε δύο ματς να αγωνιστεί στο κέντρο της οπισθοφυλακής (ρεβάνς με Βάρνταρ και με Πάφο) και ίσως να βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση σε πολλά ακόμη. Και αυτό λαμβάνοντας υπόψη το πόσο επιρρεπής είναι στους τραυματισμούς ο Καρλάο, αλλά και τα δύο προβλήματα που ταλαιπώρησαν ήδη στην τρέχουσα σεζόν τον Αμορίν.

10. Μετά τον Ιβάν…

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Τιμούρ ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ. Στο ντεμπούτο του, οι φίλοι της ομάδας τον «αγκάλιασαν», δείγμα του πόσο πολύ πιστεύουν σε αυτόν. Ο Γεωργιανός γνωρίζει ασφαλώς πως οι απαιτήσεις από εκείνον είναι υψηλές και σοβαρή παράμετρος για να ενισχύσει τη θέση του στον πάγκο είναι να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο ο ΑΠΟΕΛ, εκπληρώνοντας παράλληλα τους στόχους. Είναι μεγάλο το στοίχημα να καταστεί, μετά τον Γιοβάνοβιτς (και φιλαράκι του), ως ένας αγαπημένος κόουτς των οπαδών. Τα πάντα, βεβαίως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

 

Goal

Previous post

Επιστροφές και αξιολόγηση

Next post

Τα βλέμματα στον Βάντερ