Ποδοσφαιρο

Ο Μορφής για τον Ουζόχο και τους Πορτοκαλί

Ο Μιχάλης Μορφής μίλησε στον Super Sport FM 104.0 και στον Χρίστο Παπακώστα για την Ομάδα μας και την δουλειά που είχε κάνει: 

Αρχικά: «Από τον Μάρτη του 2018 που είχα κληθεί για να αναλάβω την ομάδα έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια. Έζησα αρκετές καλές στιγμές και άσχημες και καλές που μου έδωσαν τόση χαρά.»

Οι περισσότερες πίκρες ήταν από την τελευταία χρονιά που ούτε στα τρελά μας όνειρα δε φανταζόμασταν ότι θα είχαμε τέτοια εφιαλτική χρονιά όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο έχει τα καλά και τα κακά και έρχονται πράγματα που δεν τα περιμένεις.

Ξεκίνησα 8 χρονών από τις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ, ήμουν σε μια ομάδα. Είμαι στην πρώτη ομάδα από το 1994, από 15 χρονών. Δεν έχω περάσει από την εφηβική ομάδα.

Τώρα που μιλούμε δεν υπάρχει πολυτέλεια, έχει γίνει δεύτερη ομάδα. Στα 19 χρόνια τελειώνουν από την U19 και πρέπει να αποφασίσει η ομάδα αν θα τον πάρει κλπ.

Σε εκείνη την ηλικία δεν είσαι σε θέση να κρίνεις αν το παιδί είναι έτοιμο ή όχι, είναι και το στρατό κλπ. Στα 20-21 μπορεί να κάνει πολλή διαφορά. Σε έτσι ηλικίες στο εξωτερικό διαπρέπουν στα πρωταθλήματα τους.

Το κομμάτι των μεγάλων ομάδων, ένα παιδί 18-20 χρονών μπορεί και σωματικά να μην είναι έτοιμος, άρα μπορεί να δoθεί χρόνος. Όμως οι μεγάλες ομάδες, υπάρχει ανταγωνισμός, κρίνονται πολλά σε ένα παιχνίδι μπορεί να κριθούν εκατομμύρια. Είναι δύσκολο γιατί είναι μεγάλη η αγορά.

Τα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα σε μικρότερες ομάδες και κατηγορίες, και να έχουν συμμετοχές. Μπορούν οι μεγάλες ομάδες να συνεργάζονται οι μικρές ομάδες, αν υπάρχει κάποιο μεγάλο ταλέντο να πάει να παίξει και να διορθώσει τα λάθη του.

Όταν το 2000 πήρα την ευκαιρία να αγωνιστώ ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Υπήρχαν λίγοι ξένοι, μια ομάδα δεν χαράμιζε τη θέση τερματοφύλακα και παίρναμε ευκαιρίες. Υπήρχαν λιγότεροι ξένοι. Τώρα μια ομάδα θέλει τερματοφύλακα που να συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι.

Πρέπει να έχει φουλ πακέτο και στα 20 είναι δύσκολο, πρέπει να κάνει λάθη και να μπορεί να τα διορθώσει. Για ‘υτό τώρα προτιμούν τους ξένους.»

Για Ουζόχο: «Πρέπει να είσαι στο χώρο για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα. Σίγουρα είναι καλός έχει και αδυναμίες που πρέπει να βελτιώσει.

Ο τραυματισμός που είχε δεν ήταν απλώς τραυματισμός. Το γόνατο είχε γυρίσει 90 μοίρες. Οι μήνες που ήμασταν καραντίνα ήταν πολύ σημαντικοί για να δουλέψει. Μας πήρε πολλή χρόνο για να προετοιμαστεί και να επιστρέψει. υπήρχαν παιχνίδια που δεν έφτασε στο επίπεδο που θέλαμε.

Μπορεί με κάποια προετοιμασία να ανεβεί ακόμα περισσότερο. Αν σε 1-2 παιχνίδια δεν τα πάει καλά μπορεί αυτό να τον πάρει πίσω.

Ξέραμε ότι παίρναμε τερματοφύλακα με σοβαρό τραυματισμό. Ήθελε 1-2 μήνες για να προσαρμοστεί. Ξεκίνησε να είναι με την ομάδα σε φουλ ρυθμούς στο 80%, τον Οκτώβρης- Νοέμβρη.»

Με ποιόν τερματοφύλακα που δούλεψε ξεχώρισε: «Με όλους είχα απόλυτη συνεργασία, είχαν προσωπικότητα όμως αυτό που πήρα σαν πακέτο, Μπέλετς  μου έδωσε φουλ πακέτο που μπορείς να βασιστείς για μεγάλα πράγματα. Και ο Βάτερμαν το ίδιο όμως είχε τραυματισμό.»

Στο ΑΠΟΕΛ μεγάλωσα

Είμαι ανοιχτός σε όλα όμως το ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κάτι διαφορετικό, εκεί μεγάλωσα, εκεί ανδρώθηκα.

Δούλεψα σε 3 πρωταθλήματα γεμάτα και περισσότερο. Το να ανανεώνω κάθε χρόνο σημαίνει η ομάδα ήταν ευχαριστημένη από εμένα. Εκτός από την τελευταία που η ομάδα δεν τα πήγε καλά οι υπόλοιπες ήταν επιτυχημένες. Κανένας δεν έκανε τόσο καιρό σε αυτή τη θέση.

Είναι φανερό ότι έγιναν λάθη. Χάσαμε την πρόκριση στο Εuropa League στους ομίλους. Και μας επηρέασε ψυχολογικά.

Ένιωσα ότι την ομάδα την πήρε ένα αρνητικό ρεύμα που δεν μπορούσε να βγει από μέσα, έφυγαν παίκτες που ήταν βασικές επιλογές, που αν τους είχαμε θα βοηθούσαν τον Σάββα για την εξάδα και τον τελικό κυπέλλου.

Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα θα είναι πολύ καλύτερη του χρόνου. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα σε 1-2 χρόνια θα είναι εκεί που πρέπει. Πρέπει να κάνει κορμό, να δέσει η ομάδα.

Δεν είναι μόνο το βιογραφικό των ποδοσφαιριστών. Κάποτε μπορεί να παρασυρθείς από το βιογραφικό και να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Είναι πιο εύκολο να δέσουν αυτοί που ξέρουν το πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία.

Πέρσι κάναμε προετοιμασία στον αρχάγγελο δεν είχαν χρόνο να γνωριστούν. Η ομάδα χτίζεται στην προετοιμασία. Και ο προπονητής είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τους παίκτες.

Πάντα υπήρχε ο κορμός στο ΑΠΟΕΛ, και όταν έρχονταν οι νέοι παίκτες αφομοιώνονταν. Όταν φέρεις 16 παίκτες την ίδια μέρα και δεν έχουν νιώσει τον κόσμο. Δεν ξέρουν ότι ένα λάθος αποτέλεσμα είναι καταστροφικό ειδικά χωρίς τον κόσμο. Δεν αντιλαμβάνονται,  έρχονται από άλλες κουλτούρες και δεν ξέρουν ότι τα χάνουν όταν δουν τι σημαίνει.»

40% καλύτερο με τους Πορτοκαλί

Για την επόμενη μέρα: «Δεν έχω χάσει ούτε ένα καλοκαίρι, ούτε σαν παίκτης ούτε σαν προπονητής. Αν δεν έχω κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση ίσως να είναι η πρώτη φορά που μπορώ να ξεκουραστώ.»

«Η μεγαλύτερη ζημιά στο ΑΠΟΕΛ είναι χωρίς τον κόσμο, και ειδικά τους πορτοκαλί. Με τον κόσμο του είναι +40% καλύτερο!»

Για την ΠΑΕΕΚ: «Είναι η δεύτερη ομάδα της καρδιάς μου. Χαίρομαι αφάνταστα φέτος που η ομάδα τα κατάφερε. Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για αυτή την ομάδα. Μπράβο τους!»

Previous post

Μορφής: «Αξίζει στο Νεόφυτο»

Next post

«Ελεύθερος να εγγραφεί σε όποια ομάδα θέλει»