ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιροΤα ΜΜΕ για 'μας

«Dieu merci» (ευχαριστώ Θεέ μου) Ντογκαλά

Τι κι αν έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια από τότε που υπογράφηκε ούτως ώστε να δικαιώσει εκείνους που τον πήραν στον «Αρχάγγελο»; Φέτος ο Ντιεμερσί Ντογκαλά διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του (8 γκολ και 9 ασίστ σε 33 συμμετοχές), αποτελώντας αναμφίβολα έναν εκ των πολυτιμότερων παικτών του ΑΠΟΕΛ.

Για την αγωνιστική αξία και ποιότητα του 32χρονου εξτρέμ έχουν χρειαστεί… πολλές γραμμές φέτος κι ως εκ τούτου στην προκειμένη περίπτωση θα σταθούμε στην ανθρώπινη πλευρά του άσου των «γαλαζοκιτρίνων». Πιο συγκεκριμένα, ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής έχει υπό την εποπτεία του εδώ και μερικά χρόνια ένα ίδρυμα στη Δημοκρατία του Κονγκό μέσω του οποίου δίνει μεγάλες βοήθειες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όπως μάθαμε, το ίδρυμα αυτό δίνει χρήματα στις μητέρες οι οποίες δεν μπορούν να βγουν απ’ το νοσοκομείο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, λόγω του ότι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα. Στην Αφρικανική χώρα αν μια μητέρα δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα του νοσοκομείου μένει εκεί μέχρι να βρει τα απαραίτητα χρήματα, με την κατάσταση να θυμίζει πολλές φορές με φυλακή. Δυστυχώς, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα παραδείγματα γυναικών που υποφέρουν από κάτι τέτοιο είναι πολλά…

Σημειώνεται ακόμη πως το ίδρυμα με όνομα «Νdongalife» στέλνει κάθε χρόνο φαγητό και ρούχα σε ορφανά παιδιά, τα οποία επίσης βοηθάει οικονομικά για να βγάλουν το σχολείο.

Βέβαια, το φιλανθρωπικό έργο του Ντογκαλά μόνο τυχαία δεν προκύπτει, καθότι ο ίδιος στο παρελθόν εξήγησε τους λόγους που πήρε μια τέτοια απόφαση.

«Οι γονείς μου με αποκαλούσαν Ντιεμερσί («Dieu merci» στα γαλλικά σημαίνει ευχαριστώ Θεέ μου) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, γιατί είδα τον θάνατο από κοντά όταν γεννήθηκα. Γεννήθηκα πρόωρα στην Κινσάσα, το νοσοκομείο δεν ήταν εξοπλισμένο με θερμοκοιτίδες. Έφτασα εκεί σε συνθήκες επιβίωσης. Σώθηκα χάρη σε μια θερμοκοιτίδα που ίσως προήλθε από δωρεά κάποιου. Δημιούργησα ένα ίδρυμα για να βοηθήσω νοσοκομεία και οικογένειες».

«Ο γιος μου είχε επίσης μια δύσκολη γέννα, υπέφερε από καρδιακά προβλήματα και παραλίγο να κάνουμε αποβολή», πρόσθεσε.

Σε όλα τα πιο πάνω να υπενθυμίσουμε και τον πανηγυρισμό του ακραίου επιθετικού, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί διαμαρτυρία για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα του και που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για άλλη μια κίνηση που δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του, ωστόσο χωρίς αμφιβολία δεν μπορεί αυτό να συγκριθεί με τα όσα προσφέρει καθημερινά στους ανθρώπους της Δημοκρατίας του Κονγκό το ίδρυμα «Ndogalife».

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Νικολάου

Previous post

Θα είναι πραγματικό καμίνι το νέο γήπεδο

Next post

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής (Κυριακή 21/4 με τον Άρη)