Ποδοσφαιρο

Έτσι τον άλλαξε

Αν προ δύο εβδομάδων έλεγε κάποιος πως ο ΑΠΟΕΛ θα κέρδιζε με άνεση τον Απόλλωνα και τη Νέα Σαλαμίνα, θα πετύχαινε εννέα γκολ, θα δεχόταν μόλις ένα και πρωτίστως θα συνδύαζε τους τρεις βαθμούς με ελκυστικές εμφανίσεις, μάλλον θα τον περνούσαν για ονειροπόλο. Γιατί, με τα όσα είχαν προηγηθεί, ιδιαίτερα μετά την ήττα από την ΑΕΚ,  η δουλειά του Πάολο Τραμετσάνι τεχνικού έμοιαζε με… βουνό.

Είδε, δοκίμασε, έκρινε και κατέληξε. Μία από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις που έκανε, η οποία πλέον ίσως αποδειχθεί κομβική, δεν είναι άλλη από τη διαφοροποίηση του σχηματισμού. Από το 4-2-3-1 το «γύρισε» σε 3-5-2, επιλέγοντας ταυτοχρόνως τους ιδανικότερους -κατά την κρίση του- παίκτες ώστε να το υποστηρίξουν. Η ομάδα αφηνίασε στον αγωνιστικό χώρο απέναντι σε ικανότατους αντιπάλους, ξαναβρίσκοντας το στίγμα της. Ο ΑΠΟΕΛ από αργός και προβλέψιμος, έχει πλέον πολύ περισσότερη γρηγοράδα, ευελιξία, είναι απρόβλεπτος, βάζοντας και περισσότερους παίκτες στην περιοχή.

Ταίριαξαν στα χνώτα στην άμυνα των Ιωάννου, Καρλάο και Μερκή, οι οποίοι έχουν άριστη συνεννόηση και καλές τοποθετήσεις. Συν τοις άλλοις, το γεγονός πως δεν ανεβαίνουν αρκετά για να υποστηρίξουν επιθετικές ενέργειες, επιτρέπει την αποτελεσματική επέμβασή τους σε τυχόν εκδήλωση αντεπίθεσης από την αντίπαλη ομάδα.

Παράλληλα, με την εν λόγω διαφοροποίηση του σχηματισμού επέστρεψε στην άσκηση πρέσινγκ, μάλιστα από πολύ ψηλά. Στα χαφ, στις πτέρυγες, στην επίθεση, όλοι άρχισαν να πρεσάρουν για την ανάκτηση της μπάλας, κάτι που αποτελεί βασικό συστατικό της φιλοσοφίας του Τραμετσάνι. Οι διπλές προπονήσεις σε δύο διαφορετικές περιόδους, εκεί στόχευαν.

Ενισχύθηκε και ο άξονας. Ο αρχηγός Μοράις έχει πλέον στο πλάι του δύο ποδοσφαιριστές με επιθετικές τάσεις στο παιχνίδι τους. Αναφερόμαστε στους Ζαχίντ και Ντε Βινσέντι, οι οποίοι τρέχουν αδιάκοπα και επιπλέον έχουν την ευχέρεια να κινούνται στον ελεύθερο χώρο, ενισχύοντας τη δραστηριότητα στο δεύτερο μισό του χώρου δράσης.

Οι Καζού και Ενσούε, μπακ με επιθετικές τάσεις, δεν έχουν ενεργό ρόλο μονάχα στην αναχαίτιση, αλλά και στην εκδήλωση επιθέσεων. Όταν ο ΑΠΟΕΛ γυροφέρνει την μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή, ανεβαίνουν πάρα πολύ ψηλά, προσθέτοντας επιλογές. Όσον αφορά στη γραμμή κρούσης, οι Αλ Τάαμαρι και Νατέλ είναι γρήγοροι και κινούνται συνεχώς για να πάρουν μπάλα. Όταν ανεβαίνουν έξω από την περιοχή, ανοίγουν το διάδρομο για άλλους να μετατραπούν σε φορ, συμβάλλοντας στην αύξηση επιλογών και παραλλήλως, στον αποπροσανατολισμό των αντιπάλων στο μαρκαρίσματα.

Ο Τραμετσάνι, συν τοις άλλοις, έδωσε σχεδόν σε όλους ευκαιρίες, με έξυπνο ροτέισον και οι παίκτες αντιλήφθηκαν ότι τους πιστεύει. Έφταιξε σταδιακά το κλίμα και στα εσωτερικά της ομάδας. Οι σχέσεις μεταξύ των παικτών έγιναν πιο σφιχτές και το σύνολο πήρε τη μορφή πραγματικής ομάδας. Φυσικά, αυτό βοήθησε και τη δική του σχέση με τους ποδοσφαιριστές. Από τη πρώτη στιγμή ήταν ευθύς μαζί τους, κάνοντας κατανοητό αυτό που θέλει να περάσει στη φιλοσοφία και στη νοοτροπία τους για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι.

 

goal

Previous post

Επέστρεψε δριμύτερος ο Νσούε

Next post

Φωτορεπορτάζ από την πρωινή προπόνηση