ΠοδοσφαιροΤα ΜΜΕ για 'μας

Το παρεξηγημένο rotation και ο Οκτώβρης

Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ έχουν μπροστά τους ακόμη λίγες μέρες ξεκούρασης πριν μπουν στον «καυτό» Οκτώβριο όπου ο Γιώργος Δώνης θα πρέπει να κάνει αρκετό rotation. Ειδικά αν κάποιος δει το πρόγραμμα των «γαλαζοκιτρίνων» αυτό τον μήνα είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί ότι δεν βγαίνει με μόνο 14 ποδοσφαιριστές.

Ο Ελλαδίτης τεχνικός γνωρίζει ότι ο ΑΠΟΕΛ θα ξεκινήσει μια σειρά αγώνων που ανάλογα με την διαχείριση που θα κάνει στο ρόστερ του θα κριθεί η επιτυχία της ή η αποτυχία της. Στους πρώτους αγώνες της σεζόν είδαμε τον Γιώργο Δώνη να χρησιμοποιεί ούτε λίγο ούτε πολύ 14 ποδοσφαιριστές. Πέραν από ένα βασικό κορμό που κρατούσε υπήρχαν 5-6 ποδοσφαιριστές που αν δεν ήταν στο αρχικό σχήμα θα περνούσαν σίγουρα στον αγώνα ως αλλαγή. Αυτή η τακτική του Ελλαδίτη στοίχισε τον ΑΠΟΕΛ αφού πολλοί ποδοσφαιριστές ήταν αρκετά κουρασμένοι προς το τέλος των αγώνων.

Ο μήνας που έχει μπει θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και ο 47χρονος τεχνικός πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικά το ρόστερ. Το rotation δεν είναι απλά κάτι επιθυμητό αλλά είναι και απαραίτητο αφού σε αντίθετη περίπτωση ο ΑΠΟΕΛ θα κινδυνέψει με νέες απώλειες στο πρωτάθλημα. Βέβαια για πολλούς ο όρος rotation είναι παρεξηγημένος. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν λέμε rotation εννοούμε ένας προπονητής να αλλάζει όλη του την εντεκάδα και να βάζει μέσα τις δεύτερές του επιλογές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Rotation σημαίνει ο προπονητής να μοιράζει κατάλληλα τον χρόνο σε όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ ξεκουράζοντας ποδοσφαιριστές σε διαφορετικές κάθε φορά θέσεις. Επίσης ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα αλλά και της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών το rotation μπορεί να σημαίνει και αλλαγή συστήματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Το μικρής έκτασης rotation που έγινε μέχρι στιγμής από τον Γιώργο Δώνη δικαιολογείται ως ένα βαθμό από την έλλειψη πολλών εναλλακτικών επιλογών. Τώρα που μεσολάβησε διακοπή και πολλοί ποδοσφαιριστές επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων ο Ελλαδίτης τεχνικός πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα το ρόστερ του για να βγάλει τον απαιτητικό Οκτώβριο.

24sports.com.cy

Previous post

Ρόστερ αξίας €18.500.000

Next post

Πετεβίνος για γηπεδικό και όχι μόνο