Ποδοσφαιρο

Το «άγριο ξύλο»… στα αποδυτήρια

«Παιδιά όσο περισσότερο ξύλο τρώμε τόσο πιο πολύ συσπειρωνόμαστε ,γινόμαστε πιο δυνατοί, μια ομάδα και μια οικογένεια»

Το’ πε πριν τρεις δεκαετίες ο Παναγιώτης Φασουλας σε ένα κακό φεγγάρι της ομάδας του. Λες και ήταν χθες. Σοφά λόγια και ρεαλιστική αθλητική προσέγγιση από ένα πρωταθλητή Ευρώπης.

Με αφορμή την ισοπεδωτική κριτική στους πρωταθλητές και τον μηδενισμό της προσπάθειας των παικτών κυρίως στο Κυπριακό πρωτάθλημα ζητήσαμε την άποψη της αθλητικής ψυχολόγου Θάλειας Παναγή.

Η έντονη κριτική η αμφισβήτηση και το ξύλο συσπειρώνουν τα αποδυτήρια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ομάδα δέχεται έντονη αμφισβήτηση μετά από μια σερί άσχημες εμφανίσεις. Αυτό το φαινόμενο το παρατηρήσαμε πολύ έντονα στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ, το οποίο μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση που είχε στην Ευρώπη, στην Κύπρο δεν ικανοποίησε και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, μουρμούρα και αρνητικά σχόλια.

Την επόμενη «μέρα» όμως έχουμε δει ένα αναγεννημένο ΑΠΟΕΛ. Ένα ΑΠΟΕΛ που έπαιξε στην Ευρώπη και έκανε κάτι που πολύ λίγοι περίμεναν. Έφερε ισοπαλία με μια πολύ μεγάλη ομάδα την Dortmund, κάποιος θα έλεγε ότι ξεπέρασε τον εαυτό του.

Οι παίχτες έδωσαν όσα ψυχικά αλλά και σωματικά αποθέματα είχαν και παρουσίασαν γενικά μια πολύ διαφορετική εικόνα. Έπαιξαν με πάθος, προσπάθησαν, έδωσαν το 100% της απόδοσης τους.

Γιατί άραγε; 

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που είδαμε την αλλαγή αυτή. Σίγουρα τα διαφορετικά κίνητρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους. Τι άλλο επηρέασε; Η έντονη αμφισβήτηση από τον κόσμο, τα μουρμουρητά και οι κακολογίες σίγουρα επηρέασαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ίσως λειτούργησαν θετικά αφού μπορεί να «ξύπνησαν» τους ποδοσφαιριστές, και να τους έκαναν να καταλάβουν ότι με τη συγκεκριμένη απόδοση θα κινδυνέψουν να μείνουν μακριά από το στόχο τους πρωταθλήματος. Τους έφεραν πιο κοντά και τους συσπείρωσαν. Η εμπειρία επίσης διαδραματίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Μια ομάδα, όσο πιο έμπειρη είναι τόσο πιο εύκολο να βρει το τρόπο και τον δρόμο για να φτάσει προς τον στόχο.

Έπεται και συνέχεια όμως, και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να επανέλθουν και να συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις και στην Κύπρο.

Θάλεια Παναγή

Αθλητική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος / Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Πηγή: tvonenews.com.cy

Previous post

Πετεβίνος: «Η καλύτερη μας εμφάνιση»

Next post

Ο Μιλάνοφ θα υποβληθεί αύριο σε εγχείρηση