Τμημα Δρομεων

Τριπλή εκπροσώπηση στο Μαραθώνιο του Βερολίνου

Οι Παναγιώτης Εργατούδης, Μάριος Γεωργίου και Χρυσόστομος Ηλιάδης ετοιμάζονται για τον Μαραθώνιο του Βερολίνου, ο οποίος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή (27/9) και θα τον παρακολουθήσουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι τρεις δρομείς του ΑΠΟΕΛ θα διανύσουν 42.195 μέτρα για να τερματίσουν στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου. Ο Χρυσόστομος Ηλιάδης εξηγεί το μεγάλο κίνητρο της συμμετοχής στον ένα εκ των έξι σπουδαιότερων Μαραθώνιων ανά το παγκόσμιο, αναφέρεται για την προετοιμασία και καταλήγει για τη δύναμη του αθλητή που πηγάζει από την ενθάρρυνση του κόσμου.

– Τα κίνητρα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο μεγάλο αγώνα.

Το κίνητρο συμμετοχής σε ένα οποιοδήποτε Μαραθώνιο είναι σε πρώτη φάση ο τερματισμός! Από μόνο του το επίτευγμα να τερματίσεις τα 42.195 μέτρα που απαιτείται να διανύσεις στον αγώνα, είναι μια τεράστια νίκη. Ξεπερνάς τα όρια σου και είναι μια δοκιμασία για να πετύχεις κάτι που μέχρι πριν λίγους μήνες ίσως να φαινόταν ακατόρθωτο. Σίγουρα όμως, από ένα σημείο και μετά σε κάθε καινούργιο αγώνα που πας προσπαθείς να νικήσεις και τον εαυτό σου πετυχαίνοντας ένα καλύτερο χρόνο από τον προηγούμενο.

– Ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος αποκάλεσε τη διαδρομή του Βερολίνου ως την ιδανική, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού της.

Δεν έχουμε ξανατρέξει την συγκεκριμένη διαδρομή αλλά δεν είναι τυχαίο πως τα μεγαλύτερα παγκόσμια ρεκόρ έχουν δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη πόλη λόγω του σχεδιασμού αλλά και της ευθείας διαδρομής χωρίς υψομετρικές δυσκολίες (όπως πχ της Αθήνας).

– Στους μεγάλους Μαραθώνιους συμμετέχουν και μερικοί επαγγελματίες δρομείς. Πόσο κατάλληλα προετοιμασμένος πρέπει να είναι κάποιος ερασιτέχνης για να αντεπεξέλθει σε έναν τέτοιο αγώνα. Ψυχολογικά, αγωνιστικά και τακτικά; 

Η μεγάλη πλειοψηφία των δρομέων που λαμβάνουνε μέρος σε τέτοιους αγώνες είναι ερασιτέχνες. Για αυτό το λόγο απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά έτσι ώστε να μπορέσει ένας δρομέας να ξεπεράσει τον εαυτό του, την δύσκολη στιγμή που το σώμα θα κουραστεί. Αυτό όμως γίνεται πιο εύκολα εάν ακολουθηθεί ένα σωστό προπονητικό πλάνο βασισμένο κυρίως στα προσωπικά δεδομένα του δρομέα και καλό είναι να αποφεύγονται οι επιλογές από τυχαία προπονητικά προγράμματα που απευθύνονται σε πολλούς, κυρίως για αποφυγή τραυματισμών.

– Πριν από τέτοιους μεγάλους αγώνες λογικά παίζει ρόλο και η διατροφή; Ακολουθείτε κάποια διατροφή και ποια είναι;

Φυσικά και παίζει ρόλο η διατροφή όπως και η προπόνηση που θα ακολουθήσουμε πριν τον αγώνα. Κατά την διάρκεια των προπονήσεων πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες και οι μη ισορροπημένες διατροφές γιατί πολύ απλά θα μας οδηγήσουν στην εξάντληση του οργανισμού ειδικά στις δύσκολες προπονήσεις τις εβδομάδας. Είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη διατροφή τόσο από υδατάνθρακες όσο και από πρωτεΐνες για να καλύπτονται όλες οι ενεργειακές ανάγκες των προπονήσεων. Όσον αφορά τις μέρες πριν τους αγώνες εκεί κάνουμε μια υπερφόρτωση του οργανισμού με υδατάνθρακες, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αποφεύγουμε λιπαρές τροφές και αυξάνουμε την ενυδάτωση μας.

– Τη διαδρομή παρακολουθούν περίπου ένα εκατομμύριο Γερμανοί. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τρέχεις μπροστά σε τόσο κόσμο και τους λόγους;

Είναι σπουδαίο συναίσθημα να τρέχεις καθ’ όλη την διαδρομή μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Είναι χωρίς υπερβολή μια κινητήριος δύναμη για τον δρομέα να νιώθει τον κόσμο να τον ενθαρρύνει και μπορώ να πω ακόμα και σε στιγμές εξάντλησης όταν ακούς τον κόσμο να σε χειροκροτεί σου δίνει την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσεις μέχρι τον τερματισμό. Αυτό το συναίσθημα το αισθάνθηκα πιο έντονα στον Κλασσικό Μαραθώνιο Αθήνας (ίσως λόγω και της γλώσσας αλλά και της συναισθηματικής φύσης του αγώνα αυτού) και πιστεύω όλοι όσοι έτρεξαν αυτό τον αγώνα θα συμφωνούν μαζί μου πως η στήριξη του κόσμου στον αγώνα αυτό είναι εξωπραγματική.

Previous post

Βάντερ, μαζέψου

Next post

Αποτελέσματα Αγώνων Ακαδημίας