Ποδοσφαιρο

Oι τραυματισμοί σε αριθμούς

Ομάδα κουρασμένη, καταπονημένη από τους πολλούς αγώνες και επηρεασμένη από τους συνεχείς τραυματισμούς. Άποψη και δικαιολογία, την οποία πολλές φορές επικαλέστηκε η τεχνική ηγεσία και όχι μόνο, ερμηνεύοντας την περίοδο αγωνιστικής κρίσης και τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ο ΑΠΟΕΛ έχει συμπληρώσει έναν αριθμό φετινών παιχνιδιών σχεδόν ισάξιο ολόκληρου του πρωταθλήματος, με αρκετούς ποδοσφαιριστές πάνω από το συνολικό χρόνο συμμετοχής με βάση τον αριθμό που αντιστοιχεί στις δεκαοκτώ μέχρι τώρα αγωνιστικές πρωταθλήματος, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις όλοι οι βασικοί του ποδοσφαιριστές έχουν μπει στο ιατρικό δελτίο, κάποιοι μάλιστα με σοβαρούς τραυματισμούς και μεγάλη περίοδο αποχής.

Σχεδόν, ένα πρωτάθλημα

Το φετινό πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 36 αγωνιστικές. Ο ΑΠΟΕΛ αυτή τη στιγμή και μετά τις πρώτες αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Κύπελλο έχει συμπληρώσει 32 αγώνες, σε εγχώριες διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ) και ευρωπαϊκές, με έξι παιχνίδια στα προκριματικά του Champions League και ισάριθμα στη φάση των ομίλων του Europa League. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με αφορμή τη συμμετοχή κυπριακών ομάδων σε φάση ομίλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχει πολλές φορές λεχθεί και υποστηριχθεί από την επιστημονική άποψη ειδικών, πως οι δυνάμεις τις οποίες είναι υποχρεωμένη να «ξοδέψει» μια κυπριακή ομάδα σε τέτοιους αγώνες προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις απέναντι σε ομάδες πολύ υψηλότερου επιπέδου είναι οι διπλάσιες απ΄ αυτές στα παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Μοράις, Βάτερμαν και οι άλλοι…

Η δικαιολογημένη άποψη της καταπόνησης από τα πολλά μέχρι τώρα παιγνίδια δεν μπορεί να ισχύσει σε απόλυτο βαθμό για όλους τους ποδοσφαιριστές, ούτε καν αυτούς που με βάση τις συμμετοχές τους συγκαταλέγονται στις βασικές επιλογές της τεχνικής ηγεσίας. Με την απαραίτητη, ωστόσο, υποσημείωση πως η κύρια αιτία για αρκετούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι ακόμη πίσω σε αγωνιστικά λεπτά, σε σχέση με υποχρεώσεις και συμμετοχές, είναι οι τραυματισμοί…

Ο ΑΠΟΕΛ έχει αυτή τη στιγμή δεκαεπτά ποδοσφαιριστές με πάνω από 18 συμμετοχές (όσες οι μέχρι τώρα αγωνιστικές πρωταθλήματος), μόνο οκτώ όμως από αυτούς έχουν ξεπεράσει σε λεπτά συμμετοχής τον χρόνο που αντιστοιχεί στους αγώνες πρωταθλήματος (18×90 = 1620 λεπτά). Μακράν οι κορυφαίοι της σχετικής λίστας και ταυτόχρονα οι πιο «βαρυφορτωμένοι» σε λεπτά συμμετοχής οι Νούνο Μοράις και Μπόι Βάτερμαν. Αν στον πρόσφατο αγώνα κυπέλλου με τη Νέα Σαλαμίνα δεν έκανε την επανεμφάνισή του ο Ούρκο Πάρντο, ο Ολλανδός τερματοφύλακας θα είχε το απόλυτο σε συμμετοχές και χρόνο, αφού από τον ερχομό του στο ΑΠΟΕΛ, λίγες μέρες πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό παιγνίδι με τη Βαρντάρ, μέχρι και τον πρώτο αγώνα κυπέλλου, αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια σε Κύπρο και Ευρώπη, μετρώντας 31 συμμετοχές με το απόλυτο 2.790 λεπτά. Πρώτος είναι πλέον ο Νούνο Μοράις, με 32 συμμετοχές και 2.806 λεπτά, με ολόκληρα ενενηντάλεπτα και με εξαίρεση τον αγώνα του σούπερ καπ, όταν πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο.

Απ’ εκεί και πέρα, άλλοι έξι ποδοσφαιριστές έχουν αριθμό συμμετοχών και αγωνιστικών λεπτών μεγαλύτερο, από τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Με εξαίρεση τους Βινίσιους, Σέρτζιο και Ντε Βινσέντι, οι οποίοι έχουν καταγράψει πάνω από 2.000 αγωνιστικά λεπτά μέχρι τώρα, οι υπόλοιποι στη σχετική λίστα είναι κοντά στον χρόνο που αντιστοιχεί στις μέχρι τώρα εγχώριες διοργανώσεις και ειδικά στο πρωτάθλημα. Με συμπληρωμένη, λοιπόν, την οκτάδα των ποδοσφαιριστών με υπέρβαση του ορίου και του χρόνου συμμετοχών έχουμε: Νούνο Μοράις (32 αγώνες, 2.806 λεπτά), Μπόι Βάτερμαν (31 αγώνες, 2.790 λεπτά), Μάριο Σέρτζιο (26 αγώνες, 2.307 λεπτά), Βινίσιους (26 αγώνες, 2.078 λεπτά), Τόμας Ντε Βινσέντι (24 αγώνες, 2.057 λεπτά), Καρλάο (22 αγώνες, 1.802 λεπτά), Κωστάκης Αρτυματάς (21 αγώνες, 1.807 λεπτά) και Βάντερ (26 αγώνες, 1.697 λεπτά).

Με περισσότερες από δεκαοκτώ συμμετοχές και πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τον αγωνιστικό χρόνο που αντιστοιχεί σε αυτές είναι οι: Μάριος Αντωνιάδης (21 αγώνες, 1.565 λεπτά), Φερνάντο Καβενάγκι (21 αγώνες, 1.434 λεπτά), Ινιάκι Αστίθ (19 αγώνες, 1.527 λεπτά) και Γκιγιέρμε Αμορίν (20 συμμετοχές, 1.340 λεπτά).

Η μάστιγα των τραυματισμών

Ακόμη και οι λίγοι βασικοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει κατά πολύ το συνολικό χρόνο συμμετοχής που αντιστοιχεί στις μέχρι τώρα εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις, θεωρείται βέβαιο πως θα είναι σε αυτήν την κατηγορία με την πάροδο των αγώνων, πολύ περισσότερο μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου. Λίγο ή πολύ, ασφαλώς και μια ομάδα επηρεάζεται από το «βαρυφορτωμένο» αγωνιστικό πρόγραμμα, πόσω μάλιστα ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος ακολουθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια.

Επιπρόσθετα, αλλά και ως συνέπεια των πολλών αγώνων, είναι και οι τραυματισμοί που προκύπτουν, στερώντας από την ομάδα βασικές επιλογές ποδοσφαιριστών και επηρεάζοντας ασφαλώς και σε ατομικό επίπεδο τον ποδοσφαιριστή, τόσο στην προσπάθεια του να αντεπεξέλθει στις πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις όσο και στο να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία. Μόνιμο θέμα, έρευνας, αξιολόγησης από ειδικούς και συζήτησης, αποτελεί στον ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια το κεφάλαιο τραυματισμοί, για την ακρίβεια μάστιγα, αφού ποτέ το ιατρικό δελτίο από το ξεκίνημα των πρώτων αγωνιστικών υποχρεώσεων το καλοκαίρι δεν ήταν άδειο.

Η καταγραφή των φετινών περιπτώσεων τραυματισμών εξαιρεί μόλις τρεις ποδοσφαιριστές (βασικός κορμός) από την κατηγορία των κατά καιρούς παροπλισμένων και εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων, λόγω διαφόρων προβλημάτων τραυματισμών. Πρόκειται για τους Μοράις, Βάτερμαν και Χαραλαμπίδη.

Τραυματισμοί οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους από πολύ νωρίς, με τους Αστίθ, Αντωνιάδη και Βάντερ να χάνουν αγώνες ή μέρος αυτών στα προκριματικά του Champions League, τραυματισμοί σε προπονήσεις (Στίλιτς, Αλωνεύτης), κατά τη διάρκεια προθέρμανσης και λίγα λεπτά πριν από την έναρξη αγώνων (Καρλάο, Αντωνιάδης) και τραυματισμοί οι οποίοι κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ποδοσφαιριστές εκτός, με την πιο πρόσφατη περίπτωση του Αρτυματά, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, να ισοδυναμεί μάλλον με απουσία του ποδοσφαιριστή από το υπόλοιπο της φετινής περιόδου.

Οι Καρλάο, Σέρτζιο, Αντωνιάδης, Αμορίν, Βινίσιους, Αλεξάνδρου, Αστίθ, Μακρίδης και Σωτηρίου συγκαταλέγονται στην κατηγορία ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αντιμετώπισαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις τραυματισμούς, με αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα της αποχής τους και στις δύο περιπτώσεις.

Συνολικά, η τεχνική ηγεσία (Πασιένσια και Κετσπάγια) χρησιμοποίησε φέτος, στους 32 μέχρι τώρα αγώνες σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, 26 συνολικά ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση τον Λουίς Λεάλ ο οποίος αποχώρησε νωρίς. Από αυτούς δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα τραυματισμού μόνο οκτώ ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένων στην κατηγορία αυτή των νεαρών Δημήτρη Ασσιώτη (20 λεπτά συμμετοχής), Βασίλη Παπαφώτη (2 λεπτά συμμετοχής), Γιώργου Χριστοδούλου (8 λεπτά συμμετοχής) αλλά και των νεοφερμένων Ζίβκο Μιλάνοφ και Γιάννη Γιαννιώτα.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Τόμας Ντε Βινσέντι. Απουσίασε από έναν αγώνα πρωταθλήματος (με Δόξα στον α΄ γύρο) και αυτό λόγω οξείας αμυγδαλίτιδας, μετρά, ωστόσο, άλλες επτά απουσίες από το σύνολο των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων, λόγω τιμωριών σε τρία παιχνίδια στο Europa League και τέσσερα στο πρωτάθλημα.

*Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 17/1/2015  και στο  24sports.com.cy

Previous post

«Θα κοπούν τα χέρια τους...»

Next post

Με ίωση ο Αμορίν