Ποδοσφαιρο

Η εκμετάλλευση του Brand Name

Χθες μετά και το ναυάγιο της περίπτωσης Τζαβέλλα γράφαμε στην ιστοσελίδα μας ότι δεν αρκεί το Brand Name του ΑΠΟΕΛ για να έρθουν όλοι οι παίκτες που θέλουν οι «γαλαζοκίτρινοι». Σήμερα θα το πάρουμε ένα βήμα πάρα πέρα και θα αναλύσουμε το πώς το brand name του ΑΠΟΕΛ ουσιαστικά αποτελεί παράγοντα για να χαθούν ποδοσφαιριστές.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ΑΠΟΕΛ έβαλε την σφραγίδα του στον Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Τα επιτεύγματά του είναι δυσανάλογα με το μέγεθος της χώρας μας ενώ την ίδια στιγμή χώρες πολύ μεγαλύτερες από την δική μας δεν καταφέρνουν να εκπροσωπούνται κάθε χρόνο σε Ευρωπαϊκούς ομίλους. Το γεγονός ότι οι «γαλαζοκίτρινοι» μπήκαν 6 φορές σε ομίλους τα τελευταία 10 χρόνια εκ των οποίων οι 4 είναι συνεχόμενες έκανε τον ΑΠΟΕΛ γνωστό στην Ευρώπη.

Μάλιστα οι επιτυχίες του απλά τον εδραιώνουν για τα καλά σαν μια καλή Ευρωπαϊκή ομάδα. Έτσι αναμφίβολα ο ΑΠΟΕΛ έκτισε μόνος του και με την αξία του ένα brand name, σίγουρα μεγαλύτερο από όλες τις άλλες Κυπριακές ομάδες αλλά και πολλές άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Εξάλλου μόνο τυχαίες δεν είναι οι, όλο και πιο συχνές, αναφορές της UEFA στον ΑΠΟΕΛ και τους ποδοσφαιριστές του.

Όλο αυτό λοιπόν μπορεί να έχει και τα καλά του αλλά αναμφίβολα έχει και τα κακά του. Σίγουρα θα σκέφτεστε πως μπορούν τέτοια επιτεύγματα να επηρεάσουν αρνητικά την ομάδα και γι’ αυτό θα επεκταθώ συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά η ιστορία φάνηκε να ξεκινά από προηγούμενες χρονιές αλλά θα περιοριστώ μόνο στη φετινή σεζόν όπου οι μνήμες όλων μας είναι πιο πρόσκαιρες.

Όταν λοιπόν ο ΑΠΟΕΛ είχε πλέον εξασφαλίσει την πρόκρισή του σε ομίλους Europa League και αναζητούσε ένα επιθετικό για να κλείσει το ρόστερ του στράφηκε στην περίπτωση Ορλάντο Σα. Ήταν η τελευταία ημέρα των μεταγραφών και με τον ποδοσφαιριστή είχε προκύψει κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα στο απόγευμα με αρκετά καλά λεφτά. Τότε ήταν που ο ποδοσφαιριστής πατώντας πάνω στην συμφωνία που είχε με τον ΑΠΟΕΛ αποτάθηκε στην Σταντάρ Λιέγης. Ο Σα τότε προτάσσοντας το συμβόλαιο που του προτάθηκε από τον ΑΠΟΕΛ ζήτησε και εξασφάλισε περισσότερα χρήματα από τους Βέλγους και έτσι έγινε συμπαίκτης του Λαΐφη. Τότε ήταν ουσιαστικά το προμήνυμα για των όσων θα ακολουθούσαν και θα ακολουθήσουν.

Ερχόμαστε λοιπόν στην μεταγραφική του Ιανουαρίου με τα ονόματα που ενδιαφέρουν τον ΑΠΟΕΛ να αρχίζουν να διαρρέουν πριν καλά καλά μπει ο νέος χρόνος. Κάποια από αυτά ήταν αληθινά κάποια άλλα όχι ενώ σε κάποιους έγιναν μάλιστα και προτάσεις. Θα αφήσουμε τις περιπτώσεις όπου τα ονόματα που ακούστηκαν δεν ίσχυαν γιατί ούτως η άλλως είναι ξεκάθαρο ότι ήταν κόλπα των μάνατζερ. Όσο αφορά τις περιπτώσεις Γιαμπερέ και Τζαβέλλα ήταν και οι δύο περιπτώσεις Ορλάντο Σα. Αρχικά ο αμυντικός της Μπορντό αφού φαινόταν διστακτικός για τον ερχομό του στην Κύπρο συμφώνησε προφορικά με τους «γαλαζοκιτρίνους». Στη συνέχεια αποκτώντας αυτό το διαπραγματευτικό του όπλο αποτάθηκε ξανά σε άλλες ομάδες καταφέρνοντας να κερδίσει κάποιες καλύτερες προτάσεις, όπως αυτή της Φούλαμ, και τελικά να την κάνει για άλλες πολιτείες.

Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση Τζαβέλλα. Ο Έλληνας διεθνής φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ είχε ένα πολύ καλό συμβόλαιο που ήθελε να το διατηρήσει. Βλέποντας την ανάγκη του ΑΠΟΕΛ για να αποκτήσει κεντρικό αμυντικό κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αρκετά σεβαστό ποσό από τους «γαλαζοκιτρίνους». Βέβαια γνωρίζοντας ότι ζούμε στην εποχή των τρελών συμβολαίων χρησιμοποίησε την κατ’ αρχή συμφωνία που είχε με τον ΑΠΟΕΛ και αναζήτησε καλύτερα συμβόλαια. Αυτά ήρθαν από την Τουρκία όμως ο ποδοσφαιριστής γνώριζε ότι δεν θα ήταν και το καλύτερο για την καριέρα του να πάει σε μικρομεσαίες ομάδες της Τουρκίας. Έτσι επέστρεψε ξανά πίσω στον ΑΠΟΕΛ ζητώντας ουσιαστικά τα λεφτά που του πρόσφεραν οι τούρκοι. Οι «γαλαζοκίτρινοι» πολύ σωστά δεν αποδέχτηκαν τις απαιτήσεις του ποδοσφαιριστή και κάπου εκεί ναυάγησε.

Είναι πλέον ξεκάθαρο με τον καλύτερο τρόπο πως το brand name που έχει κτίσει ο ΑΠΟΕΛ όσο αφορά τα μεταγραφικά του έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι επιπέδου Κυπριακού πρωταθλήματος (Γιαμπερέ) θα το εκμεταλλευτούν για να εξασφαλίσουν προτάσεις από καλύτερες ομάδες. Επίσης ποδοσφαιριστές που έχουν ως στόχο το χρήμα (Τζαβέλλας) θα εκμεταλλευτούν το brand name του ΑΠΟΕΛ για να βρουν σε ομάδες κατώτερες ποδοσφαιρικά, αλλά ανώτερες οικονομικά, καλύτερα συμβόλαια.

Ο ΑΠΟΕΛ λοιπόν καλείται να εκμεταλλευτεί το όνομα που έκτισε σαν ομάδα φέρονταν ποδοσφαιριστές που γι’ αυτούς η προοπτική τους και η εξέλιξή τους είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να τους ελκύσει όχι με ψηλά συμβόλαια αλλά δείχνοντας τους την προοπτική για ακόμη περισσότερες Ευρωπαϊκές επιτυχίες και διακρίσεις που στην τελική θα τους προσφέρουν και αυτούς δόξα και χρήμα. Εξάλλου στους «γαλαζοκίτρινους» έπαιζαν πάντα μόνο όσοι θέλουν και μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.

Ανδρέας Παφίτης 24sports.com.cy

Previous post

Και η Βασιλεία για τον Πιέρο!

Next post

Τυχερός ο Βασίλης!