ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιροΤα ΜΜΕ για 'μας

Η ζωή και η καριέρα του Μπεν

Ο Ελ-Φαρντού Μπεν αποτελεί από χθες (16/1), την πρώτη μας χειμερινή προσθήκη. Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί και στα άκρα της επίθεσης, γνωρίζεται αρκετά καλά με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς με τον οποίο έχει συνεργαστεί τόσο στον Πανιώνιο (2016-17) όσο και στην ομάδα του Βελιγραδίου (2018-2020), οπότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Σέρβου τεχνικού.

Ποιος είναι όμως ο Ελ Φαρντού Μπεν Ναμπουχανέ ή απλώς Μπεν; Το sport-fm.com.cy βρήκε διάφορα δημοσιεύματα από ελληνικά, γαλλικά και σέρβικα ΜΜΕ και τα παραθέτει πιο κάτω για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν.

«Ναμπουχανέ είναι το όνομα του πατέρα μου. Επειδή είμαι μουσουλμάνος και είναι στην κουλτούρα μας να φέρουμε το όνομα του πατέρα μας. Όμως μπορείτε να με αποκαλείτε Μπεν Μοχάμεντ. Ή απλά Μπεν. Το παιδικό μου ψευδώνυμο είναι Ellie που είναι συντομογραφία του Ελ Φαρντού, ενώ στην Ελλάδα με αποκαλούσαν και Big Ben», είπε πει κάποτε σε συνέντευξή του.

Πως όμως άρχισε η… ποδοσφαιρική ιστορία του Μπεν; Αν μπεις στη διαδικασία να μάθεις, ο Ινδικός και όχι ο Ατλαντικός Ωκεανός θα είναι η πρώτη γεωγραφική διδαχή. Η Μαγιότ, ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη γαλλικής κυριαρχίας, είναι η γενέτειρα του ποδοσφαιριστή.

«Η ζωή εκεί είναι πολύ όμορφη. Μεγαλώνεις μέσα στη φύση και δίπλα στην θάλασσα και νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ιδανικός συνδυασμός. Είναι ιδανικό περιβάλλον για να ζει κανείς, αλλά δυστυχώς υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Έχει μεγάλη ηρεμία και ησυχία και κάθε καλοκαίρι που επιστρέφω για να δω την οικογένειά μου, νιώθω ότι επιστρέφω στον… παράδεισο», περιέγραψε σε παλαιότερη συνέντευξή του, όμως μέχρι να βεβαιωθεί ότι θα καταφέρει να γίνει ποδοσφαιριστής σπούδαζε τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα εμπόδια ήταν υπαρκτά αφού σε ένα τόσο μικρό νησί, δύσκολα θα τον πρόσεχαν. Κι όμως ο Μπεν πήγε στην Μαγιότ (κοντινό νησί και αποικία της Γαλλίας), αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα κι εν συνεχεία μετακόμισε στη Σεν Πιερουά.  Ήταν η κατεύθυνση που πήρε από την οικογένειά του, η οποία κακά τα ψέματα, έχει τις… ευθύνες της για την τρέλα που κουβαλούσε με τη μπάλα.

Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος σε μια τοπική, μικρή ομάδα και ο Μπεν περιγράφει πως «εκεί έμαθα ποδόσφαιρο». Αφού, βέβαια, τα πρώτα χρόνια είχε φροντίσει να το σκάει από το σπίτι του για να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του στην άμμο. Η πορεία του ήταν η αναμενόμενη. Στη Σεν Πιερουά και στην ηλικία των εντεκα χρονών έφυγε από το νησί του για τη Ρεϋνιόν (σ.σ. επίσης νησί του ινδικού ωκεανού). Εκεί, τον εντόπισαν Γάλλοι σκάουτερ, οι οποίοι τον ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του και σε ηλικία 16 χρόνων μετανάστευσε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Χάβρης. Εντάχθηκε σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης, μαθαίνοντας τα… μυστικά του ποδοσφαίρου από πρώτο χέρι!

Στην Νορμανδία παρέμεινε για 2 χρόνια. Έπαιξε στη δεύτερη κατηγορία το 2008, αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2009, σταμάτησε τις σπουδές του, μεταγράφηκε το 2010 στη Βανς, εν τω μεταξύ γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Πατρίτσια και τα δύο του παιδιά καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη της μονιμότητας και το τέλος των πειραματισμών. Το τέλος θα έμπαινε, παραδόξως, μακριά από τη γλώσσα που γνώριζε ως μητρική και την πατρίδα που γνώριζε έστω και ως… υπερπόντια. Μακριά, δηλαδή, από τη Γαλλία.

Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες και ο Γιώργος Κικερίδης θεωρείται ο… ελληνικός μπαμπάς του Ελ Φαρντού Μπεν. Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Βέροιας, ο οποίος επέστρεψε φέτος στην ομάδα της Ημαθίας, τον ανακάλυψε ανάμεσα σε δεκάδες ποδοσφαιριστές και εκατοντάδες dvd που είχε παρακολουθήσει το καλοκαίρι του 2013.

Ένα συμβόλαιο 40.000 ευρώ αρκούσε για τον 24χρονο τότε άσο και η Βέροια θα τον έδενε – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε – με διετές συμβόλαιο. Πρώτος χρόνος, 15 γκολ σε 33 ματς στη Super League. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στην πόρτα της «βασίλισσας του βορρά». Δεύτερος χρόνος, εφτά γκολ μέχρι τον Ιανουάριο στη Super League. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός χτυπάνε όλο και εντονότερα την πόρτα.

Ένα μικρό σίριαλ με αυτοτελή επεισόδιο θα παίζεται για σχεδόν μια εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2015. Ένα μικρό θέατρο του παραλόγου, που ελλείψει και κάτι καλύτερου, θα προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο ΠΑΟΚ φερόταν να έχει κλεισμένο τον παίκτη σε συμφωνία και με τη Βέροια για να ενταχθεί άμεσα στο ρόστερ του «Δικεφάλου του βορρά», ωστόσο ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να αποσπάσει την υπογραφή του για το καλοκαίρι. Η Βέροια έμεινε στο… ράφι, ο παίκτης μπήκε στον «πάγο» αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η ζωή συνεχίστηκε…

Δυστυχώς για τον Μπεν συνεχίστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Την Κυριακή 3 Μαΐου στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, την προτελευταία φορά που θα φορούσε τη φανέλα της Βέροιας, τραυματίστηκε στο 28ο λεπτό του αγώνα με τον Πανθρακικό. Η διάγνωση ήταν τέτοια, που σε έκανε να χτυπάς το κεφάλι σου τον τοίχο. Τον έκανε να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Ρήξη χιαστών και έξι μήνες εκτός δράσης.

Το τρίγωνο άρχισε να σχηματίζεται γύρω του. Ήταν λογικό να μείνει πίσω σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, όταν δε θα μπορούσε καν να προπονείται. Η δίνη άρχισε να τον τραβάει στον βυθό, εκεί που τόσοι και τόσοι είχαν βρεθεί πριν από εκείνον. Ο Μπεν ακολούθησε τη δίνη, όμως δεν την άφησε να τον βουλιάξει. Έβγαινε στην επιφάνεια και έπαιρνε ανάσες. Δύο γκολ με τον Λεβαδειακό σε 12 ματς, εννέα γκολ με τον Πανιώνιο σε 28 παιχνίδια, ομάδες στις οποίες δόθηκε δανεικός και αφού επέστρεψε στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να καθιερωθεί και τελικά.

Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Ερυθρό Αστέρα, στον οποίο αγωνίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια και θεωρείται κι όχι άδικα ένας από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Τώρα, στα 33 του χρόνια, ετοιμάζεται να κάνει ένα βήμα στην δύση της καριέρας του και ν’ αγωνιστεί στον ΑΠΟΕΛ, με προπονητή και πάλι τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος τον είχε εμπιστευτεί στον Πανιώνιο και ακολούθως στον Ερυθρό Αστέρα. Και φυσικά ο Μπεν μόνο καλά πράγματα έχει να πει για τον Σέρβο προπονητή των «γαλαζοκιτρίνων».

«Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι το είδος του προπονητή που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος και πάντα θέλει περισσότερα και καλύτερα. Αυτό που δεν του αρέσει και απαγορεύεται να κάνει ένας παίκτης, είναι να μην τρέχει! Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, θυμώνει. Δεν του αρέσει να σε βλέπει να στέκεσαι και να αναρωτιέσαι όταν χάνεις την μπάλα. Ήταν ο προπονητής που άλλαξε τη ζωή μου, οπότε είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για εμένα».

Previous post

Αν ο Σαρφό γίνει «δεκάρι»

Next post

Με τον διαιτητή και τον VARίστα του τελικού του Μουντιάλ!