ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιροΣωματειοΤα ΜΜΕ για 'μας

Αφιέρωμα στο Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ

«Τῇ επιμονῇ τοῦ μικροῦ Διομήδη Συμεωνίδη ὅπως ίδρυθῇ καθαρ Ελληνικό Ποδοσφαιρικό Σωματεῖο Λευκωσίας…»

Με αυτή την φράση αρχίζουν τα πρακτικά του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), που ιδρύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1926 και αποτέλεσε την πρώτη μορφή του Σωματείου.

Αυτή τη φράση, λοιπόν, βλέπει και ο επισκέπτης στο Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ όταν ξεκινά την περιδιάβαση του στην διαδρομή της ένδοξης ιστορίας του σωματείου

Το Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ στεγάζεται στο οίκημα του Σωματείου και λειτούργησε τον Νοέμβριο του 2019. Δημιουργήθηκε για να παρουσιάζει, να διαφυλάσσει και να διατηρεί στη μνήμη την ιστορία του Θρύλου. Υπεύθυνη για αυτή την δημιουργία ήταν η Επιτροπή Μουσείου Ιστορίας ΑΠΟΕΛ. Τα μέλη της είναι οι Χάρης Βασιλείου, Μιχαλάκης Ραφαήλ, Δρ Κώστας Σχίζας, Άλκης Φιλίππου και Μάριος Ταλιώτης.

Στον προθάλαμο της εισόδου του Μουσείου τοποθετήθηκαν πέραν των 2000 ονομάτων που αντιστοιχούν στα ονόματα των αθλητών του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι πρόσθεσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο το δικό τους λιθαράκι για τη γιγάντωση του σωματείου.

Στο Μουσείο βρίσκονται σε περίοπτη θέση οι αγωνιστικές επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ και προσωπικότητες που οδήγησαν τον Θρύλο στην κορυφή. Μέσα στις 7 αίθουσες του Μουσείου υπάρχει τριψήφιος αριθμός τροπαίων σε όλα τα αθήματα αλλά και άλλα εκθέματα όπου πολλά από αυτά ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Τον Ιανουάριο του 2021 το Μουσείο εντάχθηκε στον Διεθνή Σύνδεσμο Αθλητικών Μουσείων (ISMA) του οποίου ιδρυτής ήταν το Μουσείο της SL Benfica και στον οποίο εντάχθηκαν μεταξύ άλλων Μουσεία όπως της Juventus FC, Torino FC, CR Flamengo, Internacional, River Plate, Boca Juniors, Real Madrid FC, Arsenal FC, San Francisco 49ers κ.α.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που επικρατούν αλλά και λόγω εργασιών που γίνονται στον χώρο για βελτίωση του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να προγραμματίζουν την επίσκεψη τους στο χώρο μέσω της αποστολής μηνύματος στους χώρους των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Μουσείου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α.Π.Ο.Ε.Λ
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ & Κennedy 93, T.T. 1075, Λευκωσία
Facebook: www.facebook.com/apoelmuseum
Twitter: @apoelmuseum
Instagram: apoelmuseum

 

cyprusbasket.net

 

Previous post

Ο «επικίνδυνος» Νεοκλέους με Δόξα

Next post

Η επιστροφή των τεσσάρων άτυχων