Ποδοσφαιρο

Τόπο στα νιάτα!

Σε μια ομάδα με οικονομική ευχέρεια και ξένους ποδοσφαιριστές εξαψήφιου ποσού ετήσιων απολαβών, η προώθηση και πολύ περισσότερο η αξιοποίηση νεαρών Κύπριων ποδοσφαιριστών αποκτά μεγάλη σημασία. Η φιλοσοφία διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας του ΑΠΟΕΛ συμβαδίζει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο θέμα αυτό.

Η προηγούμενη γενιά των Κυπρίων ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ έχει πλέον πατήσει και ξεπεράσει τα τριάντα. Κάποιοι μάλιστα από τη φουρνιά αυτή των ποδοσφαιριστών, όπως οι Μαρίνος Σατσιάς και Μάριος Ηλία, έχουν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Στα 33 του χρόνια πλέον ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, στα 31 βαδίζει ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου και στα 26 ο Τάσος Κίσσας.

Η πεντάδα αυτή των ποδοσφαιριστών, με δύο αποχωρήσεις και τρεις να συνεχίζουν, αποτελεί ουσιαστικά την «παλιά φρουρά» των Κυπρίων του ΑΠΟΕΛ, των ποδοσφαιριστών γέννημα-θρέμμα…

Προερχόμενοι από τις Ακαδημίες, μπήκαν στην α΄ ομάδα, πετυχαίνοντας σταδιακά την καθιέρωσή τους. Ο ΑΠΟΕΛ πήρε πολύτιμη βοήθεια από τους νεαρούς αρχικά και μετέπειτα έμπειρους Κύπριους ποδοσφαιριστές του, τόσο σε περιόδους χωρίς την οικονομική άνεση για απόκτηση ξένων εγνωσμένης αξίας, όσο και στα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία την πόρτα του Αρχαγγέλου πέρασαν ποδοσφαιριστές που κανείς δεν ανέμενε να επιλέξουν τη χώρα μας ως τον επόμενο ποδοσφαιρικό τους σταθμό.

Άλλοι τρεις Κύπριοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τις Ακαδημίες του συλλόγου, αγωνίζονται τα τελευταία δύο χρόνια στην α΄ ομάδα. Από πέρσι πέτυχε την καθιέρωση του σε αυτήν ο 24χρονος σήμερα Μάριος Αντωνιάδης και τα βήματα του ακολουθούν φέτος οι Βασίλης Παπαφώτης (19 χρόνων) και Ανδρέας Δράκος Χριστοφίδης (22 χρόνων).

Τα τελευταία χρόνια ο ΑΠΟΕΛ έχει επενδύσει με επιτυχία σε δικούς του νεαρούς παίκτες και με την ίδια φιλοσοφία προτίθεται να συνεχίσει. Προ ημερών, με επίσημη ανακοίνωση της η ποδοσφαιρική εταιρεία του ΑΠΟΕΛ γνωστοποίησε τη σύναψη επαγγελματικού συμβολαίου με τον 17χρονο ποδοσφαιριστή Γιώργο Χριστοδούλου. Λίγες ώρες αργότερα το όνομα του νεαρού συμπεριλαμβανόταν στην αποστολή του επαναληπτικού κυπέλλου με την Ομόνοια.

Η υπογραφή ενός ακόμη επαγγελματικού συμβολαίου για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή καθόλου τυχαία δεν προέκυψε. Τον νεαρό Χριστοδούλου αξιολόγησε για αρκετό καιρό ο τεχνικός της ομάδας Θόρστεν Φινκ, μέσα από τις προπονήσεις της α΄ ομάδας, όπως και στο πρόσφατο φιλικό με τη Δόξα, ενώ σύμφωνη ήταν και η γνώμη του Διευθυντή Ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ, Γκουστάβο Μαντούκα. Ο Χριστοδούλου είχε συμμετοχή με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ στο UEFA Youth League και σκόραρε μάλιστα στον αγώνα με την Μπαρσελόνα.

Στην ίδια φιλοσοφία και τακτική, είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις των Βασίλη Παπαφώτη και Ανδρέα Δράκου Χριστοφίδη και με την ίδια προοπτική θα πρέπει σύντομα μάλλον να αναμένουμε και το… βάπτισμα του πυρός για τον Γιώργο Χριστοδούλου σε επίσημη διοργάνωση με την α΄ ομάδα.

Τα τελευταία χρόνια ο ΑΠΟΕΛ δεν κάνει μεταγραφές μόνο για την α΄ ομάδα, αφού ιδιαίτερη σημασία δίδεται στον εντοπισμό και την ενσωμάτωση στις ομάδες των Ακαδημιών, ποδοσφαιριστών μικρότερων ηλικιών, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του 16χρονου Μιχάλη Χαραλάμπους από τον Εθνικό Άχνας και πριν από δύο χρόνια του Μάριου Πεχλιβάνη από τη ΠΑΕΕΚ .

Αυτή την περίοδο, στις προπονήσεις της α΄ ομάδας συμμετέχουν έξι νεαροί ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι ουσιαστικά από τις Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ. Πρόκειται για τους Γιώργο Χριστοδούλου, Μιχάλη Χαραλάμπους, Δημήτρη Χαραλάμπους, Μάριο Πεχλιβάνη, Ανδρέα Ασσιώτη και Γιώργο Τασουρή.

Η δουλειά των τελευταίων χρόνων στις ομάδες των Ακαδημιών φαίνεται να αποδίδει καρπούς και καθόλου τυχαία είναι η φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος για τις ομάδες U17 και U21 του ΑΠΟΕΛ.

Παράλληλα με την αξιοποίηση των δικών του παιδιών, από τις ομάδες των δικών του Ακαδημιών, ο ΑΠΟΕΛ σταθερά τα τελευταία χρόνια δείχνει προτίμηση και σε μεταγραφές νεαρών Κύπριων ποδοσφαιριστών. Περσινές προσθήκες αποτελούν οι 21χρονοι Πιέρος Σωτηρίου και Κωστάκης Αρτυματάς και στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής αποκτήθηκαν φέτος οι Νικόλας Ιωάννου (19 χρόνων) και Άλεξ Κωνσταντίνου (22 χρόνων).

Νεαροί και Θόρστεν Φινκ
Από την πρώτη μέρα παρουσίας του στον ΑΠΟΕΛ ο Γερμανός τεχνικός ξεκαθάρισε την πρόθεση του να προωθήσει νεαρούς ποδοσφαιριστές στη νέα του ομάδα. Τόνισε την προτίμηση του να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές και έκανε τα λόγια πράξη από τις πρώτες του επιλογές στις αγωνιστικές υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως αναγκαστικά ο Γερμανός τεχνικός και λόγω των πολλών αγωνιστικών προβλημάτων της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, εμπιστεύτηκε νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές η συνέχεια, ωστόσο, ήταν ανάλογη.

Έδειξε εμπιστοσύνη σε νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές όπως οι Παπαφώτης και Χριστοφίδης, σε κρίσιμα παιχνίδια, ενώ προώθησε κάποιους από την εφηβική στην α΄ ομάδα, θέτοντας τους ουσιαστικά υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Ενδεικτικό και το γεγονός της προτίμησης του σε ένα νεαρό ξένο ποδοσφαιριστή (Βάλμιρ Ναφίου) στην μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου και ενώ η διοίκηση του πρόσφερε τη δυνατότητα για μια πιο δοκιμασμένη και έμπειρη επιλογή, στην προσπάθεια ενίσχυση ς της ομάδας.

Στη συνέντευξη που ο Γερμανός τεχνικός παραχώρησε στην «Καθημερινή» την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε τη θέση του για προώθηση και αξιοποίηση των νεαρών παικτών της ομάδας, παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο προέχει η προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Η συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία του κυρίου Φινκ συμβαδίζει απόλυτα με αυτήν της διοίκησης, η οποία έχει ξεκάθαρα διαφανεί από συγκεκριμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με τα δεδομένα αυτά, βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται πως σε περίπτωση που η συνεργασία των δύο πλευρών ανανεωθεί, περισσότερες από ποτέ θα είναι οι πιθανότητες κέρδους για τον σύλλογο, από την αξιοποίηση των δικών του νεαρών ποδοσφαιριστών.

 

*Δημοσιεύθηκε στο Κ SPORTS στις 26/4

24sports.com.cy

Previous post

Έτσι θα έρθει το νταμπλ!

Next post

Μέσα ο Ναφίου, ατομικό ο Σέριταν