Ποδοσφαιρο

Το προφίλ του «μαέστρου»

Ασφαλώς και δεν μπορείς να ξέρεις τι σου ξημερώνει σε μια μετεγγραφή.

Όσο αστραφτερή και να είναι. Βλέπετε, στα χαρτιά ζυγίζεις τα δεδομένα και μετά αναμένεις να διαπιστώσεις στον αγωνιστικό χώρο τα αποτελέσματα.

Ο Βόσνιος, λοιπόν, υπέγραψε χθες συμβόλαιο διάρκειας τριών χρόνων με τους νταμπλούχους και το «Goal» εμβάθυνε στο αγωνιστικό προφίλ του αριστεροπόδαρου επιτελικού μέσου.

Εντοπίζει τα δυνατά σημεία του τέως ποδοσφαιριστή της Βίσλα Κρακοβίας και αναλύει το τι μπορεί να προσθέσει ο 27χρονος στο παιχνίδι της ομάδας.

1) Στον ΑΠΟΕΛ λένε πως, «ο Στίλιτς είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η μεσοεπιθετική γραμμή». Αγωνίζεται σε μια θέση που η ομάδα «πονούσε» τα τελευταία χρόνια. Όσοι παίκτες κλήθηκαν να επωμισθούν τον ρόλο του «δεκαριού» δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα (Μπενασούρ, Γκόμες). Μπορεί να δημιουργήσει, να προωθηθεί, να αλλάξει το παιχνίδι και να βγάλει μακρινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

2) Το μεγάλο του προσόν είναι ότι διαβάζει το παιχνίδι και ελέγχει τον ρυθμό. Αυτό τουλάχιστον έδειξε στη 18μηνη θητεία του στη Βίσλα. Διαθέτει καλή κάθετη πάσα και μάλιστα, πολλές εξ αυτών μετουσιώθηκαν σε γκολ. Στη λήξασα σεζόν μοίρασε εννέα ασίστ, δείγμα της ποιότητάς του. Άλλο ένα «κομμάτι», δηλαδή, που λείπει από τον ΑΠΟΕΛ.

3) Ο Στίλιτς έχει έφεση και στο σκοράρισμα, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για έναν παίκτη που δεν έχει τον κλασικό ρόλο του «εννιαριού». Δεκαέξι γκολ πέτυχε σε ενάμιση χρόνο στη Βίσλα. Συνολικά, στην καριέρα του πέτυχε 53. Επιπρόσθετα, εμπιστεύεται το αριστερό του πόδι και σε σουτ από μακρινή απόσταση.

4) Η ταχύτητα και η γρηγοράδα στις κινήσεις, είναι κάτι που έλειπε από τον ΑΠΟΕΛ, ιδιαίτερα την περασμένη σεζόν. Ο Βόσνιος διαθέτει τα εν λόγω στοιχεία και αναμένεται πως θα αλλάξει την ταχύτητα στον τρόπο ανάπτυξης, φτάνει ασφαλώς να «δέσει» με τους παίκτες που θα τους υποστηρίξει και θα τον υποστηρίξουν.

5) Οι γαλαζοκίτρινοι απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή που έχει καλά χτυπήματα φάουλ. Είτε αυτά έχουν ως στόχο τη μεταφορά της μπάλας στο αντίπαλο κουτί, είτε απευθείας στον στόχο. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που διαθέτει και δεν είχε στον επιθυμητό βαθμό η ομάδα.

6) Ο ΑΠΟΕΛ είναι ο έκτος σύλλογος στην καριέρα του και η πέμπτη χώρα στην οποία θα αγωνισθεί. Κάτι τι με αυτό; Είναι παίκτης, δηλαδή, που μπορεί να προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλους που πρώτη φορά βγαίνουν εκτός συνόρων για να παίξουν ποδόσφαιρο.

7) Βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία για ποδόσφαιρο. Στον ΑΠΟΕΛ επένδυσαν στον Στίλιτς (βλέπε τριετές συμβόλαιο), θεωρώντας ότι με το αγωνιστικό υπόβαθρο που διαθέτει μπορεί να κάνει το αμέσως επόμενο και μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του, αφήνοντας έτσι καλά λεφτά στον σύλλογο. Εν ολίγοις, έκριναν πως έχει μεταπωλητική αξία.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

53 Τα γκολ που πέτυχε στην έως τώρα καριέρα του. Συγκεκριμένα, 17 μέτρησε στη Ζελέζνιτσαρ, 18 στη Λεχ Πόζναν, από ένα στις Καρπάτι Λβιβ, Γκαζιαντεπσπόρ και 16 στη Βίσλα Κρακοβίας.

23 Οι φορές που ανάγκασε τον διαιτητή να βγάλει από το τσεπάκι την κίτρινη κάρτα. Αριθμός που δεν είναι μεγάλος, λαμβάνοντας υπόψη τα 235 επίσημα παιχνίδια που έπαιξε. Μόλις μία φορά δέχθηκε κόκκινη κάρτα, όταν αγωνιζόταν στην Ουκρανία με τα χρώματα της Καρπάτι Λβιβ (2012-13).

36 Όσα και τα παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίσθηκε στη λήξασα σεζόν. Δηλαδή, ο Στίλιτς μονάχα σε ένα δεν πήρε χρόνο συμμετοχής (27η αγωνιστική) και αυτό ένεκα κίτρινων καρτών! Μάλιστα, ο εν λόγω αριθμός αποτελεί ρεκόρ καριέρας για μια σεζόν.

8 Όσες και οι συμμετοχές του στην εθνική ομάδα των Ανδρών. Η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 31 Μαρτίου 2015 και δη στο εκτός έδρας φιλικό της Βοσνίας με την Αυστρία (1-1), στο οποίο έπαιξε ως αλλαγή για 36 λεπτά. Άλλες επτά συμμετοχές και ένα γκολ μετρά στην εθνική Ελπίδων.

41 Οι αγώνες που έδωσε βοήθειες στις ομάδες στις οποίες αγωνίσθηκε μπαίνοντας στο ματς ως αλλαγή. Ο Στίλιτς βρέθηκε στο αρχικό σχήμα σε 194 αναμετρήσεις.

ΜΙΚΡΑ – ΜΙΚΡΑ

Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά… Ο πατέρας του και μάνατζέρ του, Ισμέτ Στίλιτς, έπαιξε για 15 χρόνια ποδόσφαιρο (1981-1995). Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και έπαιξε -μεταξύ άλλων ομάδων- στις Σλόμποντα, Ρούνταρ Πλιέβλια, Νόβι Σαντ, Ζελέζνιτσαρ και Ουνιάο Μαδέιρα. Στη Ζελέζνιτσαρ, ομάδα στην οποία άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα ο γιος του Σεμίρ, υπηρέτησε αργότερα ως προπονητής στα τμήματα υποδομής.

Το μελανό σημείο στην καριέρα του εντοπίζεται τον Μάιο του 2012. Τότε, τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές από την πολωνική Λίγκα, γιατί ενθάρρυνε τους οπαδούς της τότε ομάδας του, Λεχ Πόζναν, να προσβάλουν με απαξιωτικά τραγούδια και συνθήματα τη Λέγκια Βαρσοβίας. Η ποινή του θα ίσχυε σε όποιο πρωτάθλημα της Ευρώπης και εάν συνέχιζε. Μάλλον, η μετεγγραφή του στην ουκρανική Καρπάτι Λβιβ δεν ήταν τυχαία.

Previous post

Ρεζιλέψατε το εθνόσημο

Next post

Πρόταση σε Τζιμπούρ και κοινοτικό