Ποδοσφαιρο

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και οι επιδόσεις τους

Ο ΑΠΟΕΛ δέχθηκε 25 τέρματα στο τρέχον πρωτάθλημα, κάτι που συνιστά τη δεύτερη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες που απαρτίζουν το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι δέχονται οι γαλαζοκίτρινοι, κάτι που αποτελεί εν τέλει την αχίλλειο πτέρνα τους. Οπότε για να καταφέρουν να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού, εξυπακούεται πως οφείλουν να βελτιώσουν την ανασταλτική συμπεριφορά, αρχής γενομένης από το αυριανό ντέρμπι με την Ομόνοια στην πρεμιέρα των πλέι οφ.

Ο Γιώργος Δώνης μέχρι στιγμής έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει, για διάφορους λόγους (με κυριότερο τα προβλήματα τραυματισμών), κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος 7 διαφορετικά κεντρικά αμυντικά δίδυμα. Αριθμός που είναι ασφαλώς μεγάλος και δεικνύει μέχρι ενός σημείου το πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο έπαιξαν και οι 4 στόπερ της ομάδας (Μερκής, Καρλάο, Ρουέδα, Πολιάκοφ), αλλά και σε μεταξύ τους συνδυασμό. Συν τοις άλλοις στο κέντρο της οπισθοφυλακής αγωνίσθηκαν εξ ανάγκης ο δεξιός μπακ Βούρος και ο αμυντικός μέσος Μοράις κι αυτό ανεξαρτήτως των ελάχιστων αγώνων που παρουσιάστηκε ο ΑΠΟΕΛ με τριάδα στην οπισθοφυλακή.

Ο Δώνης προσπάθησε διά της αλλαγής προσώπων να βρει σε ορισμένα παιχνίδια την καλύτερη συνταγή, με τον Μερκή να μετρά τις περισσότερες συμμετοχές στη θέση των στόπερ (18), όμως είχε ως παρτενέρ τέσσερις διαφορετικούς ποδοσφαιριστές (Ρουέδα, Πολιάκοφ, Καρλάο, Μοράις). Τη δεύτερη θέση μοιράζονται οι Καρλάο, Ρουέδα (από 10) και έπονται οι Πολιάκοφ (8), Μοράις (4), Βούρος (2).

Δεν ξεχωρίζει κάποιο δίδυμο από πλευράς περισσότερων συμμετοχών καθώς τρία διαφορετικά μετρούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο γήπεδο. Μιλάμε για τους Καρλάο-Ρουέδα, Μερκής-Ρουέδα και Μερκής-Πολιάκοφ που συνυπήρξαν στο αρχικό σχήμα από πέντε ματς. Στο πρώτο «ζευγαράκι» ο ΑΠΟΕΛ μάζεψε την μπάλα από το πλεκτό 3 φορές και από 5 στα άλλα δύο.

Το δίδυμο Καρλάο-Μερκής και Μερκής-Μοράις «παρουσιάστηκε» από τέσσερις φορές στον αγωνιστικό χώρο, με το τελευταίο «ζευγαράκι» να μην τα πάει και τόσο καλά, όμως, αφού η ομάδα της Λευκωσίας δέχθηκε 8 τέρματα, μακράν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα 6 δίδυμα. Δύο φορές, τώρα, είδαμε τον Βούρο να έχει παρτενέρ τον Πολιάκοφ (1 γκολ παθητικό) και μία τον Καρλάο να έχει στο πλάι του τον Πολιάκοφ (2 γκολ παθητικό).

Ο ΑΠΟΕΛ στις 26 αγωνιστικές –πάντοτε- της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος, μονάχα σε 9 αναμετρήσεις διατήρησε το μηδέν στην άμυνα, κάτι που δεικνύει ότι δεν διατήρησε σταθερότητα στην άμυνα και σ’ αυτό δεν βοήθησε γενικότερα η αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Τα περισσότερα clean sheet μετρά το δίδυμο Καρλάο-Μερκής (3 μηδέν στην άμυνα), ακολουθούν οι Καρλάο-Ρουέδα, Μερκής-Ρουέδα (από 2 μηδέν στην άμυνα), έπονται οι Μερκής-Πολιάκοφ, Βούρος Πολιάοφ (από 1 μηδέν στην άμυνα) και Μερκής-Μοράις (δέχθηκε γκολ η ομάδα).

 

Goal

Previous post

«Όλοι μαζί, για το 6ο»

Next post

Η αποστολή για το ντέρμπι