Ποδοσφαιρο

Θα γίνουν σίγουρα τρεις προσθήκες

Σύνηθες φαινόμενο δεν το λες, γεγονός, ωστόσο, αποτελεί η τρίτη αναθεώρηση απόψεων για τις δυνατότητες του φετινού ΑΠΟΕΛ. Και όλα αυτά σε διάστημα μόλις πέντε μηνών!

Η αποτυχία και γενικότερα οι εμφανίσεις στην Ευρώπη δημιούργησαν αρχικά την εντύπωση πως η πολυδιαφημιζόμενη ποιοτική στελέχωση του ΑΠΟΕΛ απέτυχε και πως η φετινή χρονιά, μία από τα ίδια με τις προηγούμενες θα ήταν. Ακολούθησε ο ερχομός του Τιμούρ Κετσπάγια και μία περίοδος συνεχόμενων εντυπωσιακών νικών. Με ασυνήθιστα μεγάλα σκορ και σε συνδυασμό με την παρουσία του Φερνάντο Καβενάγκι, ο ενθουσιασμός εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ο προβληματικός ΑΠΟΕΛ μετατράπηκε σε ομάδα-μοντέλο, ικανή να υλοποιήσει με σχετική ευκολία το στόχο της κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος. Μέχρι που τα συνεχόμενα παιχνίδια υψηλού βαθμού δυσκολίας σε πρωτάθλημα και Europa League, προσγείωσαν ανώμαλα τους περισσότερους. Ο ΑΠΟΕΛ ξανάγινε ομάδα κτυπητών αδυναμιών και η σιγουριά για την κατάκτηση του τίτλου έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό, έστω και αν η εμφάνιση στη Γερμανία θόλωσε και πάλι τα νερά…

Λάθη, αδυναμίες, δυνατότητες

Τυχαίο στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι. Υπαρκτό ήταν το πρόβλημα και η προβληματική αγωνιστική εικόνα των πρώτων φετινών επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Εμφανής ήταν η βελτίωση στη συνέχεια και μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και δεδομένες είναι οι αδυναμίες όταν υψηλός είναι ο βαθμός δυσκολίας, αναλόγως του αντιπάλου. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως κατά το πρόσφατο καλοκαίρι έγιναν μαζεμένα λάθη στον σχεδιασμό και τη στελέχωση του ρόστερ.

Πέρα από άστοχες επιλογές παικτών, ο ΑΠΟΕΛ… ατύχησε και στην επιλογή προπονητή, αφού ο Πορτογάλος Ντομίνγκος Πασιένσια, ούτε ικανός να επιλέξει σωστά αποδείχθηκε, ούτε να πάρει το μέγιστο από τους ποδοσφαιριστές του μπόρεσε, γιατί παρά το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στις μεταγραφές του καλοκαιριού, ο ΑΠΟΕΛ εξακολουθούσε να διαθέτει ποιότητα στο δυναμικό του. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ο Τιμούρ Κετσπάγια. Παρά την αισθητή βελτίωση με την έλευση του Γεωργιανού τεχνικού, ο ΑΠΟΕΛ παραμένει μία ομάδα με σημαντικές αδυναμίες, ως συνέπεια των λαθών στο σχεδιασμό της φετινής περιόδου. Αφύσικο θα ήταν να εκλείψουν ξαφνικά τα αμυντικά προβλήματα, από τη στιγμή που συνειδητά και εκ των υστέρων κρίνοντας λανθασμένα, δεν αναπληρώθηκε το κενό από τη φυγή του Γιον Άρνε Ρίισε, δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι αντοχές του τριανταπεντάρη, πλέον, Μάριο Σέρτζιο και παταγώδης αποτυχία αποδείχθηκε η επιλογή του Τσόκο ως bacκ up του Πορτογάλου.

Ό,τι και να αλλάξει προς το καλύτερο ένας νέος προπονητής, στην προκειμένη περίπτωση ο Τιμούρ Κετσπάγια, ο Σεμίρ Στίλιτς όσο και αν βελτιωθεί, μάλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της μεταγραφής του και ασφαλώς ο Ματέους Πιατκόφσκι, όπως και ο Λεάλ στην αρχή της περιόδου, επιθετικοί κλάσης δεν πρόκειται να αποδειχθούν. Προσθέστε και την αστάθεια σε απόδοση του Βάντερ και βγαίνει το συμπέρασμα γιατί ο φετινός ΑΠΟΕΛ δεν είναι σε θέση, για την ώρα τουλάχιστο, να κάνει τη διαφορά και να επαληθεύσει την εκτίμηση-πρόβλεψη για εύκολη επικράτηση στη φετινή διεκδίκηση του τίτλου.

Όλα μαύρα, ωστόσο, στον ΑΠΟΕΛ δεν είναι. Ακόμη και με τη λίγη συνεισφορά των καλοκαιρινών μεταγραφών, ο ΑΠΟΕΛ εξακολουθεί να διαθέτει πληθώρα ποιοτικών επιλογών, σε αριθμό που δύσκολα συναντάς σε άλλα προπονητικά κέντρα της Κύπρου. Αφού η διοίκηση κατάφερε να φέρει στον «Αρχάγγελο» έναν ποδοσφαιριστή της κλάσης του Φερνάντο Καβενάγκι, αφού κατάφερε να καλύψει έστω καθυστερημένα το κενό του Ούρκο Πάρντο, αλλά και να κρατήσει ποδοσφαιριστές έμπειρους και ποιοτικούς, όπως οι Νούνο Μοράις και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, τα συμβόλαια των οποίων έληγαν το καλοκαίρι, ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ εξακολουθεί να υπάρχει, ειδικά αν σε αυτούς προστεθούν οι Βινίσιους, Καρλάο, Αμορίν, Αστίθ, Εφραίμ, ακόμη και ο Αλωνεύτης, παρά τη συνεχιζόμενη κακοδαιμονία που τον κατατρέχει.
Έτσι μπόρεσε ο ΑΠΟΕΛ με άνεση να επιβληθεί απέναντι σε κάποιες ομάδες, ενός πρωταθλήματος με πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια τη διαφορά ανάμεσα σε μικρομεσαίες και μεγάλες ομάδες και γι’ αυτό δυσκολεύτηκε και απέτυχε να κερδίσει σε τρία ντέρμπι.

Ορόσημο ο Ιανουάριος

Δεν αποτελεί υπερβολή ούτε όμως και απόλυτα ασφαλής είναι η εκτίμηση πως ακόμη και χωρίς ενίσχυση τον Ιανουάριο ο ΑΠΟΕΛ εξακολουθεί να διατηρεί τον τίτλο του πρώτου φαβορί για το πρωτάθλημα. Ενδεχόμενη, ωστόσο, επιτυχία στις προσθήκες του φετινού χειμώνα, σε συνδυασμό με τις επιλογές που ήδη υπάρχουν, ασφαλώς και θα αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες του ΑΠΟΕΛ για το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αξιοποίηση στον απόλυτο βαθμό της δυνατότητας μεταγραφών τον Ιανουάριο, με τέσσερις δηλαδή προσθήκες. Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, ωστόσο, με σιγουριά μπορεί να υπολογίσει κάποιος σε τρεις μεταγραφές. Και παρά το γεγονός πως στο μυαλό του Τιμούρ Κετσπάγια κανείς δεν μπορεί να μπει, κάποια δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης.

«Φωνάζει» η αδυναμία στα αμυντικά άκρα. Ο… βιονικός Μάριο Σέρτζιο μόνο τέτοιος δεν είναι πλέον, ενώ πέραν από τις αντοχές δείχνει να έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εκρηκτικότητας, αλλά και της σιγουριάς του στο παιγνίδι. Ίδια και χειρότερα τα δεδομένα στο αριστερό άκρο της άμυνας και ουδόλως τυχαία τα πολλά… πειράματα από τον Τιμούρ Κετσπάγια. Πέρα από τους Αντωνιάδη και Ιωάννου, στη θέση αυτή αγωνίστηκαν μέχρι στιγμής οι Αρτυματάς και Αλεξάνδρου, σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν βρήκε ο ΑΠΟΕΛ τον αντικαταστάτη του Ρίισε. Ίσως άδικα και υπερβολικά ο Μάριος Αντωνιάδης φορτώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις την ολοκληρωτική ευθύνη αποτυχημένων αποτελεσμάτων, η αλήθεια είναι, πάντως, πως ούτε και ο ίδιος δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα με την παρουσία του ως βασικού αριστερού αμυντικού του φετινού ΑΠΟΕΛ.

Λογικά ο Τιμούρ Κετσπάγια ψάχνει, αν δεν έχει ήδη βρει, ενίσχυση στα δύο αμυντικά άκρα και απ’ εκεί και πέρα η προσοχή επικεντρώνεται στην επιθετική γραμμή. Εκεί όπου δεσπόζει μεν η παρουσία του Φερνάντο Καβενάγκι, απ’ εκεί και πέρα όμως το… χάος. Ο Λουίς Λεάλ, δανεικός πλέον στην Πορτογαλία, ο Ματέους Πιατκόφκσι μάλλον ποτέ δεν ήρθε από την Πολωνία και ο Πιέρος Σωτηρίου, δύσκολο έως αδύνατο είναι να αναδειχθεί σε δεινό γκολτζή. Η… γύμνια και το τεράστιο πρόβλημα φάνηκε στην πρώτη απουσία του Φερνάντο Καβενάγκι και η σκέψη και μόνο επανάληψης του ίδιου σκηνικού τρομάζει! Επειγόντως, λοιπόν, δεύτερη αξιόπιστη επιθετική επιλογή.

Ενδεχόμενη τέταρτη κίνηση, πολύ πιθανό να αφορά στη μεσαία γραμμή, έστω και αν δικαιολογημένα σε κάποιες θέσεις υπάρχει συνωστισμός. Ανασταλτικά, με την παρουσία των Μοράις και Βινίσους, αλλά και την «αποκάλυψη» Κωστάκης Αρτυματάς, δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, το ΑΠΟΕΛ έδειξε να υστερεί σε θέμα οργάνωσης παιγνιδιού, αν και λογικά δεν θα έπρεπε, με τις επιλογές κυρίως στα άκρα, τον… πολυθεσίτη Ντε Βινσέντι, αλλά και τις φετινές προσθήκες των Στίλιτς, Μακρίδη και Βάντερ. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο Τιμούρ Κετσπάγια μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα με ανάλογη διαχείριση από τους ποδοσφαιριστές που αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή του, γι’ αυτό και είναι ρευστό το σκηνικό ως προς πιθανή τέταρτη μεταγραφή τον Ιανουάριο.

Ο ρόλος του Τιμούρ Κετσπάγια

Ο Τιμούρ Κετσπάγια συμπληρώνει τρεις μήνες στην τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ. Παρέλαβε μία ομάδα με πολλά αγωνιστικά προβλήματα, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά τον αποκλεισμό στο Champions League, ενώ η… μάστιγα των συνεχόμενων σοβαρών τραυματισμών συνεχίζεται, με αφετηρία την περσινή χρονιά.

Ο Γεωργιανός τεχνικός αποδεδειγμένα βελτίωσε την προβληματική ομάδα του προκατόχου του Ντομίνγκος Πασιένσια, απ’ εδώ και πέρα, ωστόσο, θα πρέπει η δική του συμβολή να είναι ακόμη πιο καθοριστική. Για πρώτη φορά, ο Τιμούρ Κετσπάγια θα κριθεί για καθαρά δικές του επιλογές στον ΑΠΟΕΛ, αφού στην μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου εναποθέτουν όλοι (διοίκηση και κόσμος), τις ελπίδες για διόρθωση στο μέτρο του δυνατού των λαθών του καλοκαιριού.

Μετά από τρεις μήνες δουλειάς στον «Αρχάγγελο», αναπόφευκτα ο Τιμούρ Κετσπάγια κρίνεται, πλέον, πολύ πιο αυστηρά ως προς την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του, τις επιλογές του σε τακτική και πρόσωπα στον αγωνιστικό χώρο. Και παρά το άλλοθι των επιλογών και των λαθών ενός άλλου προπονητή, η εκτίμηση πως ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε να πετύχει μία καλύτερη αγωνιστική παρουσία και αποτελέσματα στα μέχρι στιγμής ντέρμπι ασφαλώς και αποτελεί, έμμεσα ίσως, την πρώτη μορφή κριτικής στον προπονητή του. Ακόμη και η εμφάνιση κόντρα στη Σάλκε στη Γερμανία, στην ουσία επιβεβαιώνει την άποψη πως ο ΑΠΟΕΛ θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη διαφορά αυτή τη στιγμή από τις υπόλοιπες ομάδες στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Συνδυάζοντας καλύτερη διαχείριση και κατ’ επέκταση αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υλικού, με πετυχημένες επιλογές στην μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου, ο Τιμούρ Κετσπάγια θα πρέπει να υλοποιήσει το στόχο που ο ίδιος έθεσε αναλαμβάνοντας τα ηνία, της κατάκτησης του τίτλου με πολύ πιο εύκολο και άνετο τρόπο απ’ ό,τι στα τρία προηγούμενα πρωταθλήματα.

Γιώργος Λογίδης στο 24sports.com.cy

Previous post

Το ερωτηματικό για τον Αρόγιο

Next post

Ταυτοποίηση φιλοξενουμένων