Ποδοσφαιρο

Σε μια νέα εποχή ο Αυτοκράτορας

Ο ΑΠΟΕΛ φέτος πανηγύρισε το 27ο Πρωτάθλημα στην ιστορία του και το έκτο συνεχόμενο, έχοντας καταστήσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό… «αυτοκράτορα». Δεν είναι εύκολο να πετυχαίνεις τέτοια κατορθώματα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνάμα να αγωνίζεσαι σε «διπλό» ταμπλό παράλληλα και με την Ευρώπη.

Όλη αυτή η αγωνιστική δύναμη που αποπνέει ο ΑΠΟΕΛ – Να συνδυάζει δηλαδή, το να αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκούς ομίλους και να κατακτά και το Πρωτάθλημα – ήρθε μετά από πολύ κόπο και τεράστιες προσπάθειες χρόνων. Κυρίως οικονομικές, όταν οι παράγοντες – στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν – έβαζαν το χέρι στην τσέπη για να βγει η χρονιά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βάσει και των πορειών που πραγματοποιεί ο ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη, τα οικονομικά έσοδα και το brand name της ομάδας έχουν κυριολεκτικά…απογειωθεί.

Ο ΑΠΟΕΛ όμως δεν έχει γίνει «ανεξάρτητη» οικονομικά ομάδα. Και τι εννοούμε με αυτό; Υπάρχει στενή εξάρτηση από την Ευρώπη. Άλλωστε και οικονομολόγος να μην είσαι, άμα ρίξεις μια πρόχειρη ματιά στα οικονομικά του ΑΠΟΕΛ θα διαπιστώσεις με σχετική ευκολία ότι τα έσοδα της Ευρώπης είναι σχεδόν τριπλάσια από τα πάγια έσοδα της ομάδας. Συνεπώς, αυτό δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του ΑΠΟΕΛ κάθε Αύγουστο.

Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος και σύγκριση ότι τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία απέχουν πολύ οικονομικά από τον ΑΠΟΕΛ και αυτό εν μέρει είναι αλήθεια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά ότι τα εκατομμύρια δεν παίζουν μπάλα, αλλά σίγουρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα στο κτίσιμο μιας πολύ ποιοτικής ομάδας.

Τα τελευταία δυο χρόνια ο ΑΠΟΕΛ βαδίζει σε πρωτόγνωρα και εντελώς σύγχρονα για τα δεδομένα, μονοπάτια. Οι αγορές νεαρών ποδοσφαιρικών ταλέντων (Σάλαϊ, Ζαχίντ, Αλ-Ταμαρί) για επένδυση έχουν γίνει πραγματικότητα και τα χρήματα που μπορεί να αποφέρει η μεταπώλησή τους είναι τεράστια για τα επίπεδα της Κύπρου. Είναι για αυτό που λέμε ότι ο ΑΠΟΕΛ μεγαλώνει και μπαίνει σε «νέα εποχή».

 

www.24sports.com.cy

 

Previous post

Επέστρεψε ο Άλεξ!

Next post

Ζαχίντ: «Είχα κάποιες τρελές εμπειρίες»