ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤα ΜΜΕ για 'μας

Ο θρύλος του «Θρύλου»

Ο «Θρύλος», όπως είναι το παρατσούκλι του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο, έχει αναδείξει σπουδαίες φυσιογνωμίες που έχουν τιμήσει τα χρώματά του. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θρύλοι για την ομάδα της Λευκωσίας. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Χρυσόστομος Ιωαννίδης.

Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 68 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή, όμως τα επιτεύγματά του υπάρχουν για να θυμίζουν ότι ο «Πάκκος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αποτέλεσε έναν από τους πιο ένδοξους ποδοσφαιριστές του συλλόγου.

Ο Χρυσόστομος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1917 στην αγγλοκρατούμενη τότε Λευκωσία και ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ κατά τη «χρυσή» δεκαετία του 1930.

Τότε, με προπονητή τον Γιόζεφ Κίνσλερ (σ.σ. οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1930) πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα (1936, 1937, 1938, 1939, 1940) και δύο κύπελλα (1937, 1941).

ΑΠΟΕΛ 1934-35: Δεύτερος από αριστερά στους όρθιους

Αγωνιζόταν ως αμυντικός και, μάλιστα, χαρακτηριζόταν ως ο κορυφαίος της εποχής του στη συγκεκριμένη θέση.

Παρά το δυναμικό του παιχνίδι, ο Χρυσόστομος Ιωαννίδης ξεχώριζε για το ήθος του και ουδέποτε τσακώθηκε με κάποιον είτε συμπαίκτη είτε αντίπαλο.

Παράλληλα, όσο ήταν ακόμη εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ, ενδεικτικό της σπουδαιότητας του ταλέντου και του χαρακτήρα του.

Ούτε τότε, πολύ περισσότερο ούτε σήμερα, δεν συνηθίζεται ένας παίκτης να διατελεί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όμως ο «Πάκκος» έκανε τη διαφορά.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα και η συλλογή τίτλων με τον «Θρύλο» τερματίστηκε άδοξα το 1941, όταν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το νήμα της ζωής του Χρυσόστομου Ιωαννίδη κόπηκε εντελώς ξαφνικά σε ηλικία μόλις 33 ετών και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 1950.

Χρυστόστομος Ιωαννίδης ή «Πάκκος»

Ακόμα και οι τελευταίες του ώρες, όμως, σχετίζονταν με τον ΑΠΟΕΛ, καθώς μία ώρα προτού πεθάνει είχε αποχωρήσει από τον αποκριάτικο χορό του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία.

Η είδηση του θανάτου του σπουδαίου «Πάκκου» έπεσε σαν κεραυνός και βύθισε στο πένθος όλη την οικογένεια του συλλόγου, από τον οποίο συστάθηκε ειδική επιτροπή που ανέλαβε όλα τα απαραίτητα για την κηδεία του.

Με το ήθος του και τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, η «σημαία» του ΑΠΟΕΛ είχε «κερδίσει» ολόκληρη την Κύπρο.

Προκειμένου να τιμηθεί και να μην ξεχαστεί η μνήμη του, ο σύλλογος σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αποφάσισαν εν έτει 1951 τη θεσμοθέτηση της Ασπίδας Πάκκου, γνωστής σήμερα ως Ασπίδα ΚΟΠ ή Σούπερ Καπ.

Επρόκειτο για τον αγώνα μεταξύ της εκάστοτε πρωταθλήτριας και κυπελλούχου που διεξαγόταν πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Η Ασπίδα Πάκκου άρχισε το 1951, όμως το 1955 λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Κύπρο με τον απελευθερωτικό αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), ο θεσμός διακόπηκε και επανήλθε το 1962.

Τελικώς, ο θεσμός ολοκληρώθηκε το 1968 (σ.σ. δεν είχαν διεξαχθεί αγώνες το 1964 και το 1965 λόγω και πάλι της έντασης μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία).

Από το 1951 έως το 1968 η Ασπίδα Πάκκου απονεμήθηκε συνολικά 10 φορές, οι περισσότερες εκ των οποίων στην Τσετίνκαγια (3) που μάλιστα έχει το τρόπαιο στην κατοχή της.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου παρέδωσε την Ασπίδα Πάκκου στην τουρκοκυπριακή ομάδα σε ειδική τελετή το 1969 και από τότε το κύπελλο βρίσκεται στα γραφεία της.

Η διοργάνωση αυτή αναβίωσε το 1979, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και δεν είναι άλλη από το Super Cup, το οποίο από το 1951 ως τώρα έχει αλλάξει 5 ονόματα.

Ο Χρυσόστομος Ιωαννίδης υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες που έχουν αγωνιστεί ποτέ στα κυπριακά γήπεδα. Κατέκτησε τρόπαια, αναγνώριση, υστεροφημία, ενώ θεσπίστηκε και διοργάνωση με το όνομά του. Έζησε μια σύντομη, αλλά γεμάτη διακρίσεις ζωή. Έφυγε αναπάντεχα, όμως θα είναι για πάντα ένας θρύλος του «Θρύλου».

Κώστας Πρατικακης

Πηγή: goal.com.cy

Previous post

Κάποιοι, κάπου, κάποτε

Next post

Εφραίμ: «Να έρθει το έκτο συνεχόμενο»