Ποδοσφαιρο

Μόνο εύκολο δεν ήταν

Η ιστορία έχει πλέον γραφτεί. Πρωταθλήτρια ομάδα (και) της φετινής περιόδου το ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι της Λευκωσίας μετρούν πλέον το 24ο πρωτάθλημα τους, τρίτο συνεχόμενο μάλιστα και ενώ πέντε μέρες προηγουμένως κατέκτησαν το 21ο κύπελλο στην ιστορία τους, φθάνοντας έτσι στο νταμπλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Η ολοκλήρωση της φετινής περιόδου και η τελική έκβαση στη διεκδίκηση του τίτλου δικαίωσε την συντριπτική πλειοψηφία των εκτιμήσεων και των προβλέψεων ως προς το φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, όχι όμως και για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διεκδίκηση του τίτλου, πολύ περισσότερο ως προς το βαθμό δυσκολίας που το ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε μέχρι τη στέψη του στην τελευταία αγωνιστική.

Η εντύπωση και η άποψη που επικρατούσε από το περασμένο καλοκαίρι ήταν πως το φετινό θα ήταν ένα εύκολο πρωτάθλημα για το ΑΠΟΕΛ, πόσο μάλιστα μετά και την πρόκριση του στους ομίλους του Τσιάμπιονς Λικ.

Ο ψηλός προϋπολογισμός, μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, οι δαπανηρές μεταγραφές παικτών, προσθήκες σε ένα ούτως ή άλλως πλούσιο ρόστερ, φυσιολογικά δημιουργούσαν την εντύπωση πως το ΑΠΟΕΛ ήταν σε θέση να κάνει επίδειξη δύναμης στο φετινό πρωτάθλημα.

Μόνο εύκολη δεν ήταν ωστόσο η κατάκτηση του φετινού τίτλου για το ΑΠΟΕΛ. Το αποδεικνύουν οι τρεις διαφορετικοί προπονητές σε αυτή την πορεία, το αρνητικό ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων αγώνων χωρίς νίκη, αλλά και το ποσοστό επιτυχιών συνολικά στο φετινό πρωτάθλημα, όπως και οι πολλές απώλειες βαθμών στο τελευταίο στάδιο του πρωταθλήματος, στους καθοριστικούς αγώνες του πρώτου ομίλου.

Δίκαια ωστόσο το ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, έστω και με τις αγωνιστικές αδυναμίες που παρουσίασε, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκαν λιγότερες από αυτές των ανταγωνιστών.

Την ίδια ώρα και στη συνολική πλέον αξιολόγηση της φετινής του πορείας, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός των πενήντα αγώνων για το ΑΠΟΕΛ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από κάθε άλλοι ομάδα, σε ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις.

Μια ακόμη κοπιαστική χρονιά, σε συνδυασμό με το ανεπανάληπτο αρνητικό ρεκόρ των τραυματισμών.

Ο πρόωρος τερματισμός της καριέρας του Γκουστάβο Μαντούκα, ο παροπλισμός του Ούρκο Πάρντο από τον Απρίλιο και για περίοδο έξι περίπου μηνών, οι τρεις και πλέον μήνες αποχής για τους Βινίσιους και Αλωνεύτη και άλλοι τρεις περίπου από την περασμένη Τετάρτη για τον κύπριο μεσοεπιθετικό αλλά και η σπασμένη κλείδα του Σωτηρίου στην προπόνηση, είναι ενδεικτικά αλλά και μόνο μερικά από τα φετινά γεγονότα στο κεφάλαιο τραυματισμοί.

Παρόλ’ αυτά και χωρίς να παρουσιάσει σπουδαίο ποδόσφαιρο σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, το ΑΠΟΕΛ υπερτέρησε των αντιπάλων του και έφθασε στην κατάκτηση και των δύο τίτλων.
Υπερτέρησε γιατί διέθετε μια πλειάδα ικανών αλλά και έμπειρων σε πορείες πρωταθλητισμού ποδοσφαιριστών.

Γιατί η αξία την οποία διαθέτει στο ρόστερ του και αδρά πληρώνει γι’ αυτήν, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, έχουν δημιουργήσει την απαραίτητη νοοτροπία και ψυχολογία νικητή.

Σε αυτά στήριξε την πορεία του, σε αυτά οφείλει το γεγονός των σημαντικών επιτυχιών, ακόμη και στους αγώνες όπου η απόδοση δεν έφθανε σε ψηλά επίπεδα.

Δικαίως σήμερα το ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει, γνωρίζοντας πως από αύριο κιόλας αρχίζει η νέα προσπάθεια.

Γνωρίζοντας πλέον από πρώτο χέρι, πως η παραμονή στην κορυφή και η διατήρηση ξανά των κεκτημένων, απαιτεί ακόμη καλύτερη την επόμενη μέρα…

24sports.com.cy

Previous post

«Αέρα» 4 τίτλων, μετά το 1977

Next post

Τα 52 γκολ του τίτλου (Video)