Ποδοσφαιρο

Ιατρικός… συνασπισμός

Μέρος του παιγνιδιού οι τραυματισμοί, στον ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, κάτι σαν μάστιγα αποτελεί, πλέον, η συχνότητα παροπλισμού ποδοσφαιριστών για το λόγο αυτό. Το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμών αφορούν σε μυϊκά προβλήματα, κάνει την ανησυχία εντονότερη, και πολύ περισσότερο όταν το φετινό σκηνικό παρουσιάστηκε και κατά την περσινή περίοδο.

Στον περσινό ΑΠΟΕΛ, ο γυμναστής-εκλεκτός του Γιώργου Δώνη, Γρηγόρης Γεωργίτσας, «φορτώθηκε» την ευθύνη για την… επιδημία θλάσεων και, γενικά, μυϊκών κακώσεων.

Αν οι ανησυχίες περί προβληματικής προετοιμασίας επαληθευτούν και φέτος, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, από τη στιγμή που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές προέρχονταν από ανάλογη κατάσταση, κατά το περσινό καλοκαίρι.

Αντίδραση με ιατρικό πρωτόκολλο

Ως προς την αιτία των μαζεμένων τραυματισμών, η διοίκηση δεν έμεινε σε υποθέσεις και εκτιμήσεις. Από την περσινή περίοδο και όταν η συχνότητα εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών πήρε διαστάσεις, η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ προχώρησε στη δημιουργία ιατρικού πρωτοκόλλου. Μιας διαδικασίας, δηλαδή, για τη σωστή ανάλυση και επεξεργασία των ιατρικών εξετάσεων.

Η ποδοσφαιρική εταιρεία του ΑΠΟΕΛ συνεργάζεται άμεσα, για κάθε είδος τραυματισμού, με δεκαεννέα εξειδικευμένους γιατρούς, με ειδικότητα στο μυϊκό έλεγχο (εξέταση μετά από Ultra Sound και MRI), Γόνατο, Ωμοπλάτη, Τεστ Κοπώσεως, Echo Καρδίας, Γενική Χειρουργική, Οφθαλμιατρική, Δερματολογικά, Υπερβαρικό Οξυγόνο, Ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο-X-rays, Χειροπρακτική, Ποδολογική, Εργοφυσιολογική και Εργομετρική εξέταση.

Το πρωτόκολλο προνοεί συγκεκριμένες διαδικασίες, από τη στιγμή που προκύπτει ένας τραυματισμός και, συγκεκριμένα, από την αρχική διάγνωση, μέχρι την παραπομπή του ποδοσφαιριστή στον εξειδικευμένο ιατρό και την απόφαση για την ενδεδειγμένη θεραπεία. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να εμπλακούν αρκετοί ιατροί, αναλόγως της φύσης του προβλήματος και της σοβαρότητάς του.

Την ευθύνη για την όλη διαδικασία έχει ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος, ενώ στην περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής επιθυμεί επιπρόσθετη ιατρική γνωμάτευση από άλλο ιατρό, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, μπορεί να το πράξει με δικά του έξοδα, με σχετική άδεια, ασφαλώς, αλλά και με προϋπόθεση τη συνοδεία του ποδοσφαιριστή στα διάφορα διαγνωστικά ή ιατρικά κέντρα από μέλος της ιατρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ.

Το πόρισμα

Οι μαζεμένοι φετινοί τραυματισμοί, ασφαλώς και προκάλεσαν ανησυχία και όπως ήταν φυσικό ζητήθηκε η γνώμη των ανεξάρτητων επιστημονικών συνεργατών για τους κυριότερους λόγους των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (φαινόμενο, το οποίο στον ΑΠΟΕΛ παρατηρείται για δύο συνεχόμενες χρονιές). Το πόρισμα, το οποίο αποκαλύπτουμε αυτούσιο, περιλαμβάνει τα πιο κάτω στοιχεία:

1. Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης. Ένας οργανισμός αθλητή – ποδοσφαιριστή, μετά το τέλος της χρονιάς, για να επανέλθει χρειάζεται ένα διάστημα τουλάχιστον είκοσι ημερών πλήρους αδράνειας από βαρύ γυμναστικό πρόγραμμα. Χρειάζεται στη συνέχεια ένα διάστημα είκοσι ημερών αναλογικής προόδου στο γυμναστικό πρόγραμμα (βασικό στάδιο προετοιμασίας). Ο ΑΠΟΕΛ, από το σύνολο των σαράντα ημερών, έχει μόνο το μισό χρονοδιάγραμμα!

2. Ο ΑΠΟΕΛ καλείται να επανέλθει σε κατάσταση πλήρους γυμναστικής εγρήγορσης άμεσα, σε ένα διάστημα 40 ημερών, για να αγωνιστεί σε αγώνες υψηλής έντασης. Αυτό προϋποθέτει διαφορετική εκγύμναση, η οποία σε κάποια στιγμή, λόγω των συνεχόμενων αγώνων, θα δημιουργήσει προβλήματα καταπόνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο μεγάλος αριθμός μυϊκών τραυματισμών έχει εμφανιστεί μετά που το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας μπήκε χρονικά σε περίοδο που προϋποθέτει κάθε εβδομάδα δύο αγώνες, κάποιοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα υψηλών εντάσεων.

3. Οι παράγοντες δημιουργίας μυϊκών τραυματισμών είναι πολλοί: διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης, το γεγονός ότι η ομάδα αγωνίστηκε σε διαφορετικών ειδών χλοοτάπητες (φυσικός-πλαστικός), ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην ήταν 100% έτοιμοι, αγωνίστηκαν, λόγω της σημασίας των αγώνων.

Από το αθλητικό περιοδικό της «Καθημερινής» K Sports

Previous post

Βελτίωση; Απόδειξε το!

Next post

Η παρακάμερα με τον Άρη