Ποδοσφαιρο

«Γίνετε δότης οργάνων, βάλε γκολ στη ζωή»

Πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη Τύπου του συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ οι οποίοι αναλαμβάνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ενίσχυσης του αρχείου δοτών ανθρωπίνων οργάνων.  Η εκστρατεία έχει σλόγκαν: «Γίνε δότης οργάνων – Βάλε γκολ στη ζωή».

Το λόγο πήρε αρχικά ο Πετράκης Χατζηθωμάς, ο πρόεδρος των παλαίμαχων, που είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.  Είμαι σίγουρος πως θα εκτιμήσετε τον λόγο που βρίσκεστε σήμερα εδώ… Πήραμε μια τολμηρή απόφαση να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Μέσα από την σωστή και επιστημονική ενημέρωση θα αρχίσουμε τη διαδικασία εγγραφής ατόμων που θα ενταχθούν στο σύστημα εθελοντών δωρητών οργάνων. Η Κύπρος βρίσκεται δυστυχώς στα τελευταία σκαλοπάτια της λίστας. Το ποδόσφαιρο μας ενώνει δεν μας χωρίζει.. Είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά οτιδήποτε άλλο. Χαίρομαι που βρίσκονται εκπρόσωποι άλλων ομάδων. Έχω την πεποίθηση ότι όλοι θα μας βοηθήσετε σε αυτή την θεάρεστη πράξη. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις εισηγήσεις σας».

Ο Υπουργός υγείας, Γιώργος Παμπορίδης απ’ τη μεριά του δήλωσε: «Από ένα μεταθανάτιο δότη μπορούν να σωθούν μέχρι και 20 πάσχοντες. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη μοσχευμάτων. Δεκάδες χιλιάδες άτομα παγκόσμια βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευση νεφρών. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του Κύπριου να απέχει από τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο του. Με στόχο την αύξηση του αριθμού υλοποιήσαμε πολλά μέτρα για τη δωρεά οργάνων. Η σημερινή πρωτοβουλία και ενέργειες σαν αυτή είναι μεγάλης σημασίας ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους που τυγχάνουν σεβασμού από όλη την κοινωνία. Σας καλώ να υποστηρίξουμε όλη την προσπάθεια. Συγχαρητήρια για την εξαίρετη αυτή πράξη σας».

Ο Νίκος Χαραλάμπους, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, είπε: «Οι ευχαριστίες μου είναι εκ βάθους καρδίας. Η εδώ παρουσία μου στέλνει σωστά μηνύματα. Από την πρώτη στιγμή στο άκουσμα αυτής της διάσκεψης νιώσαμε την ανάγκη να είμαστε μέρος σε αυτό το κοινωνικό έργο. Πριν 12 χρόνια είχα την ατυχία να χάσω τον γιο της αδερφής μου. Παρόλα αυτά μέσα στην πίκρα μας δώσαμε τη συγκατάθεση μας να δωρίσει τα όργανα του για μεταμόσχευση. Θα ήθελα να έβλεπα από τους κυβερνώντες να κάνουν ενέργειες έτσι ώστε να δείξουν τον δρόμο στο κοινό. Εμείς οι παλαίμαχοι που στα καλύτερα μας χρόνια δώσαμε στον κόσμο ψυχαγωγία και ψυχολογική ανάταση να φανούμε και τώρα άξιοι σε αυτό το κάλεσμα».

Τέλος, ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, δημοσιογράφος, μοιράστηκε την δική του ιστορία: «Πριν από δύο χρόνια διαγνώσθηκα με τη λεγόμενη νόσο των σταυροφόρων. Η ασθένεια αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θάνατο. Η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Στάλθηκα από το υπουργείο Υγείας στην Αγγλία. Η πιθανότητα να βρεθεί δότης ήταν στο 3% και ήμουν στη λίστα για 6 μήνες. Βρέθηκε κι από τότε άρχισε η δεύτερη ευκαιρία μου για ζωή. Είμαι ευγνώμων σε αυτό τον άνθρωπο που μου έσωσε τη ζωή. Είναι με λύπη που μαθαίνω πως η Κύπρος βρίσκεται στη τελευταία θέση με τη σωστή ενημέρωση ο Κύπριος θα ευαισθητοποιηθεί. Το πρώτο πράγμα που έκανα ερχόμενος στην Κύπρο ήταν να ακολουθήσω το δρόμο του ανθρώπου που με έσωσε. Εγγράφηκα στο αρχείο δοτών. Δεν μπορεί να αναγκάσει κανείς κανέναν να το πράξει όμως θέλω με την εμπειρία μου να σας ευαισθητοποιήσω. Είναι πράγματι σπουδαία πράξη αυτό που κάνουν οι παλαίμαχοι του ΑΠΟΕΛ και βλέπω πως το ακολουθούν κι άλλα σωματεία όπως η Ομόνοια».

 

 

Previous post

Να γελάμε ή να κλαίμε;

Next post

Τα δεδομένα με τους άνεργους