ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιροΤα ΜΜΕ για 'μας

Δεν είναι εύκολο ν’ αντικαταστήσεις τον θρύλο & σημαία

Ο Νούνο Μοράις αποτελεί στα τελευταία χρόνια τον παίκτη – σημαία του ΑΠΟΕΛ. Ο Πορτογάλος αρχηγός με τις φετινές του επιδόσεις έγινε, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο (Γιάννο Ιωάννου), ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας, τους περισσότερους τίτλους και τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Είναι ο θρύλος των θρύλων, ο κορυφαίος των κορυφαίων και δικαιολογημένα η πλειοψηφία των οπαδών του ΑΠΟΕΛ τον λατρεύει για την τεράστια συμβολή του στην πολυετή κυριαρχία του συλλόγου στο Ποδόσφαιρο μας.

Οι εξωπραγματικές επιδόσεις του σε δώδεκα σερί σεζόν (ήρθε στο νησί μας το 2007), ανάγκασαν τους «Πορτοκαλί» να τον χαρακτηρίζουν «βιονικό». Στις 29 Ιανουαρίου έκλεισε τα 35 (γεννήθηκε το 1984) αλλά ακόμα και στην τελική φάση, απέδειξε ότι παραμένει γερός και δυνατός. Από την άλλη είναι λογικό, διανύοντας το 36ο έτος οι αντοχές του να μειώνονται… Είναι και η δυσκολία αλλά και η σημασία της θέσης που αγωνίζεται (στο κέντρο με κυρίως ανασταλτικά καθήκοντα), που αναγκάζει το Ιταλικό δίδυμο, Τέτι – Τραμετσάνι να έχουν στις προτεραιότητες τους, την εξεύρεση ενός πολύ ποιοτικού και πολυτάλαντου παίκτη που θα σηκώσει το βάρος της αντικατάστασης του μεγαλύτερου θρύλου της ομάδας όλων των εποχών. Ένα «στοίχημα» που δεν είναι εύκολο να κερδηθεί.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση του αντι – Μοράις δεν είναι φετινές. Τουλάχιστον στα δύο τελευταία χρόνια αποκτήθηκαν 3-4 μέσοι με την προοπτική να πάρουν σταδιακά την θέση του Πορτογάλου, αλλά κανένας από αυτούς, με εξαίρεση τον Λούκας Σόουζα, δεν ανταποκρίθηκαν στις τεράστιες απαιτήσεις και την πολύ μεγάλη πρόκληση. Ο Μοράις συνέχισε να παίζει ασταμάτητα και το κοντέρ του να γράφει πολλές χιλιάδες… χιλιόμετρα! Σε κάποιους αγώνες είναι αλήθεια ότι φάνηκαν τα σημάδια της φθοράς, όμως σε κάποιους άλλους έδειξε ότι έχει τα ψυχικά αποθέματα για να συνεχίσει να προσφέρει.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική στενότητα και την μεγάλη ανάγκη για περισυλλογή, η διοίκηση της Εταιρείας «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο», σε συνεννόηση πάντα με τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή, έκαναν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, πρόταση στον Μοράις για ένα νέο μονοετές συμβόλαιο με πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με το τι πήρε σ’ αυτή την σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουμε επιβεβαιώσει, η μείωση που του έγινε, πλησιάζει το 40%. Ο 35χρονος αρχηγός επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει, ίσως ελπίζοντας ότι θα του γίνει κάποια διαφοροποίηση (βελτίωση), στην αρχική πρόταση. Εξ’ όσων γνωρίζουμε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί και έγινε ξεκάθαρο στον Πορτογάλο, που ταύτισε το όνομα του με την «χρυσή» εποχή του ΑΠΟΕΛ.

Στο μεταξύ ο τεχνικός διευθυντής των γαλαζοκιτρίνων, Ντομένικο Τέτι, έχει καταλήξει στην καλύτερη από τις περιπτώσεις ανασταλτικών μέσων που αξιολόγησε και έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για την απόκτηση του ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει το θέμα του Νούνο Μοράις και της τελικής απάντησης που θα δώσει. Στόχος είναι να έρθει ο παίκτης αυτός μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας των πρωταθλητών σε δέκα μέρες. Ο παίκτης που θα αποκτηθεί θα πρέπει να έχει τις αρετές και τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου μέσου, που θα μπορέσει να διαδεχτεί, όχι έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών, αλλά τον κορυφαίο!

Ο αντί – Μοράις θα πρέπει να μπορεί να κάνει την διαφορά στην ομάδα και να κάνει τον κόσμο να πιστέψει σε αυτόν. Δεν είναι δα και λίγο το βάρος… Αντίθετα, μοιάζει να είναι ασήκωτο… Ποιος αλήθεια μπορεί ν’ αντικαταστήσει τον τρομερό Νούνο Μοράις των πολλών τίτλων και των απίστευτων άθλων; Μόνο κάποιος άλλος «βιονικός», μόνο κάποιος άλλος σούπερ –παίκτης!

Άρθρο του Γιώργου Παττίχη στο 24sports.com.cy

Previous post

Παραδοχή για τον Χαλένιους

Next post

«Ο κόσμος έχει γνώση, δεν ξεχνά και τιμωρεί...»