Ποδοσφαιρο

Ω, Γκουστάβο Μαντούκα!

Οι κορυφαίες στιγμές του Βραζιλιάνου παικταρά στα πέντε χρόνια που έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ:

Μάιος 2010. «Η Εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ ανακοινώνει την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Γκουστάβο Μαντούκα για τρία χρόνια. Ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις».

Μάρτιος 2015. Πέντε σχεδόν χρόνια παρουσίας του Γκουστάβο Μαντούκα ως ποδοσφαιριστή στον ΑΠΟΕΛ. Η συνεργασία και πολύ περισσότερο η στενή σχέση των δύο πλευρών συνεχίζεται σε άλλο επίπεδο πλέον, με τον Βραζιλιάνο να κατέχει εδώ και λίγες μέρες τη θέση του διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος.

Πέντε χρόνια έντονης παρουσίας του Γκουστάβο Μαντούκα στον ΑΠΟΕΛ, άμεσα συνδεδεμένα με μεγάλες και ιστορικές επιτυχίες, σε εγχώριες διοργανώσεις και κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι να θυμηθεί κανείς και πόσο δύσκολο να αξιολογήσεις και να ξεχωρίσεις κάποιες από τις πολλές σημαντικές στιγμές στην πενταετία Μαντούκα στο ΑΠΟΕΛ;

Εύκολη προσπάθεια δεν τη λες, ο κίνδυνος να πέσεις έξω υπαρκτός, η «Καθημερινή» ωστόσο επιχειρεί να ξεχωρίσει τις δέκα σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του Γκουστάβο Μαντούκα με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα.

27/05/2010
Ο Μαντούκα στον ΑΠΟΕΛ!

Μετά από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, η ΑΕΚ καθυστερεί να του υποβάλει πρόταση ανανέωσης και όταν το επιχειρεί η προσφορά δεν ικανοποιεί τον Βραζιλιάνο. Ο ΠΑΟΚ καραδοκεί, ο ΑΠΟΕΛ ωστόσο κάνει έγκαιρα μια πολύ καλή πρόταση. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον πείθει και η απόφασή του να έρθει στην Κύπρο θα αποδειχθεί σημαντική τόσο για τον ίδιο όσο και για την σύγχρονη ιστορία του ΑΠΟΕΛ.

17/10/2010
Τα πρώτα δύο γκολ

Στη 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2010-11 ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε στο Τσίρειο τον Απόλλωνα τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 5-0! Στον αγώνα αυτό ο Γκουστάβο Μαντούκα πανηγύρισε τα πρώτα δύο του γκολ με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα. Άνοιξε το σκορ στο 28ο λεπτό με πέναλτι και έβαλε τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη, πετυχαίνοντας το 2-0, έντεκα λεπτά μετά την έναρξη του β΄ ημιχρόνου.

27/02/2011
Το μοναδικό χατ-τρικ

Ο Γκουστάβο Μαντούκα φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ σε 175 επίσημους αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις σκοράροντας 57 φορές. Συμπλήρωσε 125 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε σε αυτές 45 τέρματα. Μόνο σε μία περίπτωση σκόραρε τρεις φορές και αυτό συνέβη στην πρώτη χρονιά παρουσίας του στον ΑΠΟΕΛ. Σε αγώνα στο ΓΣΠ απέναντι στον ΑΠΟΠ/Κινύρα για την 23η αγωνιστική, ο ΑΠΟΕΛ κερδίζει με 6-2 και ο Μαντούκα σκοράρει κατά σειρά το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο γκολ της ομάδας του, αγωνιζόμενος για 73 λεπτά.

29/04/2011
Το πρώτο πρωτάθλημα!

Ερχόμενος στον ΑΠΟΕΛ ο Γκουστάβο Μαντούκα δεν είχε γευτεί τη χαρά ενός τίτλου, αφού στις κατακτήσεις Κυπέλλου και Λιγκ Καπ Φινλανδίας της Ελσίνκι το 1998 ο ίδιος δεν είχε συμμετοχή, αγωνιζόμενος ως δανεικός στην Ατλάντις.

Πλησίασε μαζί με την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2009, ο αλησμόνητος όμως εκείνος τελικός κρίθηκε στα πέναλτι με το εντυπωσιακό 15-14 αναδεικνύοντας κυπελλούχο τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από το ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2010-11, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Μαντούκα αφού ήταν ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του. Σημαντική η συμβολή του στην επιτυχία αυτή με 28 συμμετοχές στις 32 συνολικά αγωνιστικές, με 2178 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο και δέκα γκολ.

13/09/2011
Πρώτη νίκη στα αστέρια!

Εύκολα θα μπορούσε να επιλεχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές το γκολ κόντρα στην Πόρτο στο 90ό λεπτό. Στις 13 Σεπτεμβρίου, όμως, στον αγώνα της πρεμιέρας απέναντι στην Ζενίτ στο ΓΣΠ, με γκολ στο 73ο λεπτό ο Γκουστάβο Μαντούκα ισοφάρισε τον αγώνα σε 1-1 και δύο λεπτά αργότερα η ασίστ του έδωσε την ευκαιρία στον Αΐλτον να πετύχει το 2-1. Ήταν η πρώτη νίκη του ΑΠΟΕΛ στη φάση των ομίλων και το αποτέλεσμα που άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα μεγάλη διάκριση.

07/03/2012
H κορυφαία στιγμή

Ο ίδιος ο Γκουστάβο Μαντούκα την έχει αναδείξει ως την κορυφαία του στιγμή στο ΑΠΟΕΛ. Το γκολ κόντρα στη Λυών, με το οποίο ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και μπόρεσε στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι να πετύχει το… ακατόρθωτο. Την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

31/05/2013
Η δεύτερη θητεία

Παρά τη… μουρμούρα και τις όποιες αντιδράσεις με αντικείμενο την ηλικία του 33άχρονου, τότε, Γκουστάβο Μαντούκα, η διοίκηση Φοίβου Ερωτοκρίτου προχωρεί στην ανανέωση του συμβολαίου του για άλλα δύο χρόνια με μειωμένες απολαβές. Στην ανακοίνωση, που συνόδευσε τη σχετική συμφωνία, εκφραστηκαν ευχαριστίες για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

31/05/2014
Το νταμπλ!

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου ο Γκουστάβο Μαντούκα κερδίζει και το πρώτο νταμπλ της καριέρας του, μετά το νικηφόρο παιχνίδι με την ΑΕΛ στο άδειο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Στην ιστορική αυτή χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με δεκατρία γκολ, σε 29 συμμετοχές και 2021 αγωνιστικά λεπτά, παράλληλα με έξι συμμετοχές και τρία γκολ στη πορεία κατάκτησης και του κυπέλλου.

15/12/2014
Η αρχή του τέλους

Ήταν η 13η και όπως αποδείχθηκε γρουσούζικη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Απέμεναν μόνο μερικά λεπτά (καθυστερήσεις) για το τελικό σφύριγμα στον αγώνα με την ΑΕΚ και το αντιαθλητικό κτύπημα αντιπάλου αναγκάζει τον Μαντούκα να φύγει με φορείο. Οι αρχικοί φόβοι για κάταγμα δεν επαληθεύτηκαν, ο τραυματισμός ωστόσο δεν του επέτρεψε να επιστρέψει ποτέ στην αγωνιστική δράση.

30/03/2015
Το τέλος και η αρχή

Σε συνέντευξη Τύπου ο Γκουστάβο Μαντούκα ξεκαθαρίζει πως δεν κρατά κακία στον Φροξυλιά που του προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό και ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του. Ο Πρόδρομος Πετρίδης, από την πλευρά του, ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου του Μαντούκα για άλλα δύο χρόνια, προσφέροντάς του τη θέση του διευθυντή Ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ.

Άρθρο του Γιώργου Λογίδη. Δημοσιεύθηκε στο 24sports.com.cy

Previous post

Να τους κρατήσει στην πρίζα

Next post

Η ευκαιρία του Πάρντο