Τα ΜΜΕ για 'μας

Η μεγάλη προοπτική του limit up

Πιθανή κατάκτηση πρωταθλήματος, κυπέλλου και ειδικά του νταμπλ, θα αποφέρει τεράστια κέρδη, αλλά και θα καταγράψει πολλές ιστορικές επιδόσεις για τους «γαλαζοκίτρινους» της Λευκωσίας.

«Θέλουμε δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ». Το είπε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ Χαράλαμπος Προύντζος αμέσως μετά το 3-0 επί της Ομόνοιας. Το φώναξαν, και δεν ήταν η 1η φορά, οι οπαδοί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το έθεσε σαν στόχο η Διοίκηση από την αρχή της σεζόν και ο στόχος παραμένει.

Μπορεί οι τόνοι να ανεβοκατεβαίνουν σε κάποιον βαθμό, ανάλογα με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα, αλλά η φιλοδοξία δεν αλλάζει. Σίγουρα η προσοχή στρέφεται στον επόμενο αγώνα, αλλά στην ακίδα είναι και οι δύο στόχοι.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι με το ενάμισι πόδι στον τελικό του κυπέλλου, ενώ η προοπτική να κατακτήσει το πρωτάθλημα είναι εξαιρετική, έστω και αν είναι δεύτερος αυτή τη στιγμή. Η ικανότητά του να ανατρέπει αρνητικό κλίμα και να δηλώνει παρών σε κρίσιμα ραντεβού είναι χαρακτηριστική.

Το διπλό πρόπερσι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και η νίκη στον τελικό πρωταθλήματος πέρυσι, του έδωσαν δύο τίτλους, σε περιόδους όπου τα δεδομένα ήταν εις βάρος του. Η εμφάνιση με την Ομόνοια, αλλά και οι πρόσφατες κόντρα σε Απόλλωνα και Ανόρθωση, έδειξαν πως η ομάδα έχει πολλές δυνατότητες. «Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα», ατάκα του εκπροσώπου Τύπου Νεκτάριου Πετεβίνου, την επομένη του ημιτελικού κυπέλλου.

Πράγματι, η σταθερότητα είναι το πλέον σημαντικό. Γιατί ήταν και πολλές εμφανίσεις του ΑΠΟΕΛ που ήταν από μέτριες, μέχρι κακές, που προκάλεσαν προβλήματα και σκαμπανεβάσματα. Όμως, με τις δυνατότητες να είναι εμφανείς, ο ΑΠΟΕΛ μπορεί σε μία δύσκολη σεζόν να πετύχει και μερικά ιστορικά ρεκόρ. Ακόμη και αν κατακτήσει μόνο έναν εκ των δύο τίτλων. Αν, δε, σηκώσει πρωτάθλημα και κύπελλο μπορεί να κάνει limit up.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα είναι η 24η. Καταρχάς θα ανοίξει και άλλο την ψαλίδα από την Ομόνοια. Κυρίως, θα πετύχει ένα άλλο επίτευγμα. Αν το back to back ήταν διακαής στόχος που επιτεύχθηκε πέρυσι, μετά από 55 χρόνια, το three peat μπορεί να έρθει μετά από 56. Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα την περίοδο 1947-1949 και μέχρι πέρυσι δεν μπορούσε να πάρει δεύτερο συνεχόμενο. Το ρεκόρ του είναι φυσικά οι πέντε κατακτήσεις, αλλά αυτό συνέβη στα πρώτα χρόνια της ΚΟΠ (περίοδοι 1936-40).

ΚΥΠΕΛΛΟ
Με 20 τίτλους είναι, μακράν, η κορυφαία σε τρόπαια ομάδα. Με πιθανή κατάκτηση σπάζει το φράγμα των δύο δεκάδων και την ίδια ώρα των τριών δεκάδων σε συμμετοχές σε τελικό (έχει ήδη 30). Παράλληλα, η πιθανή κατάκτηση σημαίνει ότι, ο ΑΠΟΕΛ, θα κάνει back to back στον δεύτερο τη τάξει θεσμό μετά από 18 χρόνια (είχε κατακτήσει τρία συνεχόμενα την περίοδο 95-97).

ΝΤΑΜΠΛ
Πρωτάθλημα και κύπελλο μαζί, σημαίνει επίσης πολλά πράγματα από ιστορικής άποψης. Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε για δύο συνεχόμενες χρονιές το νταμπλ ήταν η Ομόνοια, αρχές της δεκαετίας του ’80. Θα είναι, δε, η πρώτη φορά που θα το πράξει ο ΑΠΟΕΛ. Οι προηγούμενες διπλές κατακτήσεις ήταν το 1937, το 1947, το 1973, το 1996 και το 2014. Συνολικά πέντε νταμπλ. Στα έξι μπαίνει μόνος πρώτος στη σχετική λίστα των κυπριακών ομάδων.

ΕΥΡΩΠΗ
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι πολύ σημαντική. Με τον υψηλό συντελεστή του ο ΑΠΟΕΛ θα είναι ισχυρός στους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο δρόμος για την 4η συμμετοχή του σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ανοίγει διάπλατα. Και τα εκατομμύρια, αυξημένα κατά πολύ φέτος, θα του επιτρέψουν με σωστή διαχείριση να βάλει έκτη ταχύτητα στην Κύπρο.

Η συμμετοχή ως πρωταθλητής στη διοργάνωση και η πιθανή είσοδος στα πλέι-οφ σημαίνει αυτόματα, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των αγώνων, εξασφαλισμένη θέση σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Μικρότερα τα ποσά, αλλά όχι ευκαταφρόνητα. Η δίοδος για τους ομίλους της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης είναι φυσικά ανοικτός και αν βγει στην Ευρώπη ως κυπελλούχος ή δεύτερος στο πρωτάθλημα. Πάλι θα είναι ισχυρός στους προκριματικούς γύρους, αλλά ως κυπελλούχος ξεκινά από τον 2ο και όχι τον 1ο προκριματικό.

Γενικά, ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στη κρισιμότερη καμπή, μίας σημαντικής χρονιάς. Πάει στη διακοπή λόγω γιορτών με το ηθικό στα ύψη. «Γεμίζει» με τη σταδιακή επιστροφή παικτών, έχει το υλικό, τις ικανότητες και τη νοοτροπία για να μην παρασυρθεί από μία σπουδαία εμφάνιση και νίκη. Θα επαναλάβουμε όμως τη λέξη σταθερότητα.

Μέσα σε 4 μέρες (με ΑΕΚ και Ομόνοια) ήταν πραγματικός dr Jekyll and mr Hyde. Κάκιστος τη μία, εξαιρετικός την άλλη και δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος. Η σταθεροποίηση σε καλό επίπεδο απόδοσης και η σωστή διαχείριση του κάθε αγώνα ξεχωριστά (έχει σημασία ποιον έχει απέναντί του και πώς τον αντιμετωπίζει) θα του επιτρέψει να φτάσει μέχρι τέλους.

sigmalive

Previous post

Οι δύο όψεις του πανηγυρισμού του Τόμας

Next post

Ιδέα που δεν πεθαίνει